София кандидатства за зелена столица на Европа

Директорът на Клийнтех България Марияна Хамънова, столичният кмет Йорданка Фандъкова и Марчин Левенстайн от EIT InnoEnergy подписаха споразумение. Снимка: Гео Калев

До края на годината Общината ще подаде документи

Фандъкова подписа споразумение за екология с голяма европейска организация

“Файненшъл таймс” откри офис в града

До края на годината София ще кандидатства за зелена столица на Европа в ежегодно организирания от ЕК конкурс. Общината ще подаде документите през октомври, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Трябва да се съберат данни за столицата, обновяването превозните средства на градския транспорт, изграждането на паркове, засаждането на дървета и др., съобщиха пред “Труд” от Столичната община.

Общината, Клийнтех България и InnoEnergy подписаха в София споразумение за сътрудничество. “Подписваме с най-голямата европейска организация в сферата на публично-частното партньорство в областта на устойчивата икономика InnoEnergy и с Клийнтех България. Те са готови и да подкрепят града ни при кандидатстването за зелена столица”, каза Фандъкова. Партньорите ще стимулират предприемачеството и иновациите в сфери като енергии и качество на въздуха. Ще се създадат условия за устойчиво икономическо развитие на София с фокус върху опазването на околната среда.

Фандъкова съобщи и че е възложила увеличаване на електровелосипедите под наем за изкачване до Витоша.

Днес на конференцията SofAir осем фирми ще се състезават в сферата на устойчивите енергии и една от тях ще представи страната ни на международния конкурс Power Up.

Кметът откри и офис в София на световната бизнес медия “Файненшъл таймс”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони