София на 32-ро място в света по ръст на цените на имотите

Изпреварваме Мадрид и Осака

София е на 32-ро място в света по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на 2018 г. с повишение от 8,3% на годишна база, сочи индексът Global Residential Cities на консултантска компания на пазара на имоти. В индекса са включени 150 града, като българската столица заема място точно след Франкфурт, Уелингтън и Сиатъл и изпреварва Мадрид, Богота и Осака. През предходното тримесечие София беше на 27-мо място в класацията.

Будапеща е европейският град с най-голямо повишение на цените на жилищата - 19% в рамките на годината. Това отрежда на унгарската столица третото място в общия индекс, като отстъпва само на китайския град Сиан (ръст от 20%) и Ахмедабад в Индия (19,6%). В топ десет на градовете с най-силен ръст на цените на имотите попадат още Хидерабад, Индия (18,6%), Бангалор, Индия (18,3%), Порто, Португалия (16,6%), Хонконг (15,8%), Ротердам (15,7%), Сурат, Индия (13,2%) и Амстердам (13,1%).

От британските градове, които присъстват в индекса, цените на имотите растат най-бързо в Глазгоу (10%), следван от Единбург (8%). Сан Франциско (10%) e американският град с най-бърз ръст на цените на жилищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти