София ще има водородни автобуси след 3 години

Барт Биебуйк - изпълнителен директор на Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ и столичният кмет Йорданка Фандъкова участваха в среща на високо ниво по въпросите на водорода.

От "Московска 33" целят до 1 година рейсовете да са на средна възраст 6 години

Най-мръсният въздух в столицата е около „Цариградско шосе“

След 3-4 години в София може да се движат водородни автобуси, смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. София беше домакин на среща на високо ниво на тема „Екологична енергия с горивни клетки и водород“, в която кметът участва.

„Проявяваме интерес към тестване на водороден автобус. Ако имаме подкрепата на Европейската комисия, а ние получихме такова уверение, да можем да купим заедно с останалите страни от региона, няколко водородни автобуса и да изградим станция за тях“, обясни кметът.

„Изпълняваме амбициозна програма за подмяна на средствата за градски транспорт с по-екологични“, посочи Фандъкова. От „Московска“ 33 разширяват софийското метро, подменени са 90% от тролеите в столицата. За 3 г. са подменени и над 50% от автобусите, като общината се отказа от дизеловите и наблегна на газовите. До 1-2 г. рейсовете в София ще са на средна възраст 6-7 г. През октомври пристигат първите 20 електробуса. Подготвена е процедура за купуване на още 30. „Моето желание е да подходя по същия начин и към водородните автобуси – те обаче са два пъти по-скъпи от електробусите. Надявам се и на европейска подкрепа, защото ние все още можем да имаме много малка част от тези превозни средства“, каза Фандъкова.

Eвродепутатът Петър Курумбашев изрази мнение по време на конференцията, че Източна Европа може да бъде център в развитието на изследванията в областта на водорода и София може да има централна роля. „Важно е научните изследвания да бъдат държавно финансирани, въпреки че не винаги виждаме веднага тяхната полезност“, подчерта образователният министър Красимир Вълчев.

Междувременно проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН обяви изводи, които гласят, че най-силно замърсеният въздух в София е в района на бул."Цариградско шосе", около "Орлов мост" и Софийския университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България