Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Соцвеличия: Сега казват “Йес”, а преди късахме договори 100-ина души, работили във външната търговия, се събраха на празничен купон

Бивши управленци коментират световната политика

Бивши соцвеличия, работили в системата на външната търговия, се събраха в четвъртък за 21-и път, за да честват празника на външнотърговския работник. Всяка година на Никулден по стар стил около 100-120 души вдигат наздравици и си спомнят с носталгия за отминалите времена на фона на популярни български и руски песни от естрадата.

Срещите организира Инициативен комитет начело с бившия и най-дългогодишен министър на външната търговия Христо Христов и неговия приятел бившият генерален директор на Интеркомерс Иван Деев. В ресторанта в сградата на Интерпред в столицата идват хора, вече в напреднала възраст, но с усмивка на лицето. Тази година за пръв път най-важният от тях, доайен на Министерството на външната търговия по времето на соца – министър Христо Христов, не можа да дойде по здравословни причини. Но затова пък изпрати специални поздрави и подписа поредните поздравителни адреси до новите юбиляри. Всяка година всеки, навършил 80 години, получава такава грамота в рамка с неговия параф и пожелание за „крепко здраве и щастливо дълголетие“. На нея пише: „за дългогодишна вярна и всеотдайна служба, никой не може да заличи Вашите заслуги за успехите във външнотърговския отрасъл, който беше част от икономическия напредък на България“.

Тук са бившият министър на външноикономическите връзки Петър Башикаров, бившите посланици в Япония и Иран – съответно Константин Главанаков и Стефан Полендаков (неговият син Христо Полендаков сега е наш посланик в Техеран), Пенчо Бузов – директор в „Балканкар“, Любомир Козлев – наш търговски представител в Москва, Владимир Пенчев – бивш зам.-председател на плановата комисия и зам.-министър на външната търговия, бизнесменът Людмил Дионисиев, генералният директор на „Интеркомерс“ Иван Деев, Бело Белов – шефът на „Химимпорт“, Цвятко Лилкин – бивш началник управление в министерството и много други.

Често на срещите на работилите във външната търговия идват и други бивши соцвеличия като последният премиер преди промените през 1989-а Георги Атанасов, признатият за най-добър министър на културата Георги Йорданов, бившият министър на вътрешната търговия Георги Караманев, бивши наши посланици и др.

Ако в първите 15-20 години след 1989-а те не смееха много да говорят и да се появяват публично, в последните 7-8 години са доста по-разговорливи.

„Срещу коя система се борят сега и какво трябва да сменяме?“ – попита пред „Труд“ Константин Главанаков, който дълги години беше наш дипломат в Токио. С усмивка той обясни, че вече не се дразни на приказки като „тези са мръсни комунисти“, защото „всички сме българи и сме работили за България, другото са инсинуации. Не давам ухо на такива приказки. Животът ги опроверга.“ Бившият зам.-министър Владко Пенчев пък веднага реагира, след като го попитах какво мисли за приказката, че и преди, и сега командват само комунисти. „Командват партийните членове ренегати, а не комунистите, които си останаха верни на своите традиции“. Търговският ни представител в САЩ, Шри Ланка и Финландия Боян Христов не скри разочарованието си от живота сега, от това, че „хората днес са принудени да работят като роби в чужбина, защото тук нямат препитание“. „Капитализмът е двузначно понятие. В едни страни е добър, в други – не. Но нашият е най-уродливият, който го има на света – безбожен капитализъм е“, сподели той.

За демокрацията всеки от тях има мнение. Бившият ни търговски представител в Москва Любомир Козлев изчисли, че „навремето 60-65% от БВП на страната се реализираше от активната експортна политика на страната. Остатъкът беше от земеделие и услуги. Сега 65-67% от БВП са услугите. Мизерни 5-6% са за земеделието и за индустрията остават 25-27%“, допълни той. Съвсем естествено разговорът с бившите управленци стига и до неотдавнашното посещение на заместник-държавния секретар на САЩ у нас г-н Съливан. И коментарите, разбира се, са очаквани. „Бих попитал господин Съливан каква е гаранцията ако след година-две или повече нещата се обърнат и не получаваме от Америка втечнен газ – какво правим тогава? За самолетите изтребители не съм специалист и не мога да твърдя кой от двата (Грипен и F-16) е по-добър. Но Съливан да говори, че по-добри самолети от F-16 няма и да омаловажава това, което са постигнали и направили шведите с техния „Грипен“ не е редно. Не може ябълката да се сравнява с портокал“, коментира Козлев. И с усмивка додава: „Не можахме да разберем кое е ябълката и кое е портокала. Но ако имах възможност да се срещна с него, бих го посъветвал да се заинтересува, а той сигурно е в течение – какво представлява новия руски изтребител ЯК-160. И с какво F-16 е по-добър и изпреварва ЯК-160“.

Към разговора се включва и Пенчо Бузов, който и сега продължава дейността на „Балканкар“ в България и по света. „Едно време, когато бях в окото на бурята по време на разговорите със Съветския съюз – такова чудо никога не е имало. Карали сме се, биели сме се, скъсвали сме договори и най-накрая сме се разбирали. Но винаги сме защитавали нашия български интерес, а не като сега – разговорите на високо равнище започват с „Йес!“

Е, няма как да им припомня на бившите управленци, че преди щяхме да ставаме 16-а република на бившия СССР. „Това са абсолютни глупости, не е вярно. И не само е лъжа, ами това нямаше как да стане“, ядосва се Козлев. Световният проблем с нефта също е важна тема на празничната среща. По нея най-големият спец е бизнесменът Людмил Дионисиев. Според него, когато има сътресения в световната политика, нефтът става „единственият и най-добрият инвестиционен инструмент, където хората си влагат парите“. На въпроса ми може ли черното злато да бъде веднъж бухалка, а друг път лаврова клонка, той се усмихва и после сериозно казва: „Не мога да кажа, не съм политик, а и няма да бъда“. Той обаче смята, че е „възможно САЩ да спрат Северен и Турски поток, но ако това стане – дупе да я яко на България, само това ще кажа“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (39)

 1. Изключително важно е казаното, че тези бивши соцвеличия, вече не се страхуват от репресии и могат да бъдат обективни. Затова думите им, че 16-та република е глупост, могат да се приемат с разбиране. Естествено не сме длъжни да вярваме 100% на думите им, но нито можем да вярваме на сегашните измислици от платени политици и журналисти. Аз за себе си оценявам фактите и фактите във времето. За 30 години след 1944( до 1974) България изгражда в основни линии средноевропейска икономика и селско стопанство. При нарастващо население. За 30 години след 1989(до днес) България е с намаляващо население, слаба европейска икономически държава. Има Интернет, нека всеки да провери и ако не съм прав, да ме опровергае. Но с факти.

  1. Никакво сравнение не може да се прави между „тогава“ и „сега“. „Тогава“ имаше някакъв СИВ, някакви планове и 90% лъжи. ФАКТЪТ Е, ЧЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ РУСКИЯ ФАШИЗЪМ СЕ ОКАЗАХМЕ В НЕНУЖНИ НА СВЕТА. Всеядният пазар на Русия и политиката на ТЪРПИМОСТ към лошата и посредствена продукция, неефективното, енергоемко и трудоемко производство ПО Р-У-С-К-А ТЕХНОЛОГИЯ ни направи НЕНУЖНА НАЦИЯ. Единственото производство, в което безкомпромисно се държеше на качеството беше ВОЕННОТО с военни приемчици и ОТК-та. И не съм сигурен дали вицът, че японците купували машините ни заради евтината стомана и ги претопявали не е всъщност истина. А си спомням и как Италия ни осъди с огромна глоба заради неизпълнени договори за някакъв износ – БЕЗУМНИТЕ ДОГОВОРИТЕ БЯХА ПОДПИСАНИ ОТ ТЕЗИ ТАРИКАТИ НА СНИМКАТА. А те пък как правеха договори с чужбина и ПРОЦЕНТ ЗА ЗА ЛИЧНИТЕ ИМ ВАЛУТНИ СМЕТКИ – това е въпрос за ДАНС и полиция, но понеже НИЕ БЪЛГАРИТЕ УВАЖАВАМЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ТАРИКАТИТЕ, тези на снимката днес имат наглостта да ни манипулират вместо да са в затвора.

   1. Ей русофоб – ти си христоматиен пример за ЛАЙНОМЕТ !
    МЛЪКНИ бе всички видяха какво представлявате сега не YES ами майка си баща си ПРОДАВАТЕ ! Не ви интересува Европа интересува ви да получавате от краварите доларчета.
    Ф-16 на свредел в устата да ти влезе, дано се ЗАТЪКНЕТЕ ЗАДНИКОЛИЗИЦИ и продажници !

   2. Давай, давай с лозунгите… и плевнелиев с такива лозунги на митингите на бкп правеше кариера… и си вземи хапчетата, шизи…

   3. русофоб Преди 89-та произвеждахме всичко , от клечки за зъби до телевизори , всякаква битова техника ,дори опитвахме и компютри , затвориха ни всички заводи а русофоб казва че нищо не било качествено , нека да дойде да му покажа български хладилник МРАЗ -140 който работи без прекъсване от 1965 г. това са 53 години непрекъсната работа ,но къде е завода за да им благодаря !

 2. Еб@л съм ги ФОСТАТА тези „величия“.Гнусна пропаганда.

 3. По време на социалиэъма
  България цъфтеше
  И НАПРЕД ВЪРВЕШЕ…
  а сега е ПОСЛЕДНА
  В ЕВР.“ СЪЮЭ“ СТРАНА

 4. ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЭЪМА
  БЪЛГАРИЯ ЦЪФТЕШЕ
  И НАПРЕД ВЪРВЕШЕ…
  А СЕГА Е ПОСЛЕДНА В
  „европ.съюэ“ страна

  1. Така цъфтеше, че три пъти стигна до банкрут. Нещастен фатмак. Тия отгоре на снимката поне напълниха гушите, та знаят за какво да лъжат. Ами ти? Драскаш по форуми за стотинки.

 5. Kakav socializam sanuva6 be glupak.Do kato ne pobedi imperializama e nevazmozno da ima socializam-darzaven kapitalizam.

 6. Как можахте да ги покажете, това хора ли са………?

 7. Като сме били толкова „добри“, ЗАЩО след 1990 ТАРИКАТИ ИЗКУПИХА И ПРОДАДОХА заводите за скрап? А? Защото сме били „голяма работа“ ли? А тези тарикати на снимките някой провери ли им имуществото и валутните задгранични сметки?

  1. Защото тези тарикати бяха най големите отрепки като теб и плевнелиев… некадърни не да построят, а даже да боядисат построеното от дпуги преди тях…
   Този скрап ги храни поне 20 години.
   Аман от идиоти.

 8. А „ШИРПОТРЕБА“та и тя ли влиза в т.нар. соц „производство“? Великобритания излъчваше цветна телевизия още през 1956 г. А кога дойде тя у нас и в Русия?

 9. А тези „герои“ на снимките КОЛКО НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ СА ПОДПИСАЛИ и с колко са ощетили държавата? В „лошия“ запад за тези прeстъпници няма давност – прeстъпленията се разследват до живот. А у нас „Било каквото било“ – по български – e’б’a’н’и’я’т – e,б,a,н, битият бит. ДА ЖИВЕЯТ ПРEСТЪПНИЦИТЕ И ТАРИКАТИТЕ. Тъй ли? А ще си внасяме ли афганистански доктори и сирийски инженери, а? Ще си внасяме, разбира се.

  1. Баба ти се преследва доживот… германският си почна работа в газпром, холандският каза, че лъжата в политиката е нормално, както и че законите са плод на приятелснвото му с шеф на фирма….

 10. А „ШИРПОТРЕБА“та и тя ли влиза в т.нар. соц „производство“? Великобритания излъчваше цветна телевизия още през 1956 г. А кога дойде тя у нас и в Русия? А тези „герои“ на снимките КОЛКО НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ СА ПОДПИСАЛИ и с колко са ощетили държавата? В „лошия“ запад за тези прeстъпници няма давност – прeстъпленията се разследват до живот. А у нас „Било каквото било“ – по български – e’б’a’н’и’я’т – e,б,a,н, битият бит. ДА ЖИВЕЯТ ПРEСТЪПНИЦИТЕ И ТАРИКАТИТЕ. Тъй ли? А ще си внасяме ли афганистански доктори и сирийски инженери, а? Ще си внасяме, разбира се.

  1. В белгия цветна тв 1971ва, в България 1972ра.
   Други де6илни въпроси?

   1. Тъпaк и лъжeц – типичен руски трол манипулатор. Тъпaкo, пълно цветно предаване в Б-я започва в 1977, в Белгия от 1967 на програми от Холандия, Германия и Франция. В Куба е имало цветна ТВ още през 1958, НО ПРЕЗ 1959 СПИРА ЗАРАДИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ХУНТА. Цветната ТВ се възстановява едва през 1975 едновременно с фашистка Русия. Алоооу, тъпaк! Гуам, Гвателама, Самоа, Тринидад и Тобаго СА ПРЕДИ НАС, ЗАЩОТО НЕ СА БИЛИ ОКУПИРАНИ ОТ ФАШИСТКА РУСИЯ. Алооу, т`ъ`п,, руски трол.

    1. Шизи, и ние 56та хващахме цветна от англия, също кат белгийците от холандия.
     Аз пиша факти, не 6ълнувания на слабоумни евроатлантически шизита.
     Режи вените, че и хапчетата вече не могат да ти помогнат, идиот безподобен.

     1. Брей, нашия най-активен руски трол ЕДИНСТВЕН В ОКУПИРАНА ЕВРОПА ХВАЩАЛ цветна ТВ от Англия. Специално за него Хрушчов направил изключение – прекарали му кабел от BBC до Сибир, за да хваща цветна английска телевизия. Кyре, през 1956 си хващал един орган, за да онанираш, а не цветна телевизия.

 11. А ш`и`р`п`о`т`ре`б`а`т`а на „цветни“ телевизори със със зелена, червена или виолетова картина, за които правехме списъци и се редихме на опашки от 3 и половина сутринта? И тя ли влиза към „гордостта“ на соц производството?

  1. Вероятно и тези цветове са копирани от цветното излъчване в някои демокрации в началото…
   Аман от сла6оумни тролещи шизита.

 12. E това ли трява да ни пишете по Рождество? Тая престъпна шайка ограби държават, а и продължава. 75 % от милионерите в БГ са техните изчадия. Това са сегашните робовладелци, а уж са с носталгия по соц-а.
  Естествено, че сега е много по-добре от престъпния комунистически режим.
  Защо се страхуват все още да се обяви в учебните материали, че техния режим е престъпен и без съд и присъда са избили елита на нацията?!
  Вижте им само фамилиите.
  Те говорят сами кои са ни управлявали.

  1. Изчадията викаш са по добри.
   Пий си хапчетата шизи сла6оумно…
   Пп. Гледайки децата, валко 6оклук е из6ил народният съд на демократа, посочен от чърчил, кимон георгиев

   1. Добре, че и служителите в руското посолство са също толкова плиткоумни като троловете на които плащат, че по оскъдният им речник лъсва духовната им близост. Никакво съмниние няма , че си руски трол, след л…то, което из.ра на Коледа руското посолство. За което тоя русолизки палцал, разбира се, нищо не пише. Дерзай Снегурочка. Нефтът пада, рублата също, твойте стотинки за пост също намаляват. За следващата година се спазари в твърда валута.

 13. гнусен мошеник, по-гнусен от гнусния мошеник, най-гнусен тапир, „русофоб“ – това е класацията другари коментатори !
  Разбира се , никой здравомислещ читател няма да трлъгне до оборва отровно-фекалните тъпотии на „русофоб“ ,
  просто той е очевидния пример, че
  в България най-големите тъпаци крещят на висок глас тъпотиите си и никой не ги бие за това.

 14. Сега казваме „Йес“, но не казваме на чуждите фирми „10 процента за мен“ като вас – соц „величията“.

  1. И тук издишаш,

   г-н не 10 а 20% казваха на дебелия ДЕМОКРАТ от СДС Александър Божков !

   Той въведе официалния ПОДКУП приеман от ВЛАСТ ИМАЩИТЕ !

   1. Само не ми кавай, че тези тарикати на снимките не са вземали проценти от фирми, които са искали да инвестират у нас. Това бяха публични тайни през соца. Хайде не лъжи, т`ъ`п` фашист.

    1. Аз па не съм чувал такива тайни… а дали дс и партията са ги чували – не знам.

     1. Ти многонеща не си чувал, защото си руски пиянгурник.

   2. Това е лъжа. Не си чувал за Огнян Дойнов май. Няма как да ни си чувал. Той е от вашите. Но от български комунист се очаква да лъже.

 15. След като тези злодей са на показ в най- светлия
  празник – Рождество Христово , млади българи
  какво търсите в България?! На тези величия ние
  българите не можем да потърсим отговорност
  за унищожението ни като народ. Оставете ги
  на циганите. Това те заслужават. Да използваме
  Терминал 2 дакатс не са га затворили !

 16. Освен Христо Христов -бивш мин.на външната търговия друг за уважение няма.Ако след 10 ноември злобарите и некадърниците бяха оставили това министерство,което имаше изключително добре подготвени кадри ,икономиката ни нямаше да рухне.Подмазвачите които виждаме защо не отговорят кой създаде този див уродлив капитализъм-????

  1. Не е точно така. Направил съм си труда да проуча миналото, да сравнявам с настоящето, както и качествата на хората на висши постове-тогава и сега. Освен посочения от теб, качествени министри са били Белчо Белчев-на финансите, Никола Тодориев-на енергетиката, Георги Йорданов, Стоян Марков-Стенмарк… Само с послушници държавата не върви напред, виждаме го сега. В по-далечните времена също е имало стойностни министри, бях прочел за един външен министър-Иван Башев. Но аз помолих за факти при сравняването на два тридесетгодишни етапа, а се озоваха само празноглавци като „русофоб“ и някои други безстойностни лапацала, които нищо подплатено с факти или идеи не могат да предложат. Само замърсяват форумите с изпържения си мозък, без грам коефициент на интелигентност.

 17. Синчетата на тези злодей казват “yes “само на разпределението на средствата от ЕС, осигурени
  от ограбения българин. Тези злодей не късаха
  договори . Те си разшириха дупетата за да пробутат
  буклуците ни. Що се отнася до ценните български
  стоки руснаците ги вземаха и без договори. Само
  един факт е достатъчен Тартаковер. Цялата , така
  прославена промишленост ,от ваша милост, бе
  превърнат във вторични отпадаци. Никой не се
  интересуваше от произведение стоки на тези предприятия. Дори и не претенцоизните руснаци. се ориентираха към по- качествените стоки. До
  това , ни доведе плановото стопанство. Нещо повече
  дамгасването на селяните като реакционна класa
  и величието на пролетариата ,унищожи селското
  стопанство. Факти Тартаковер ,не имена! Каква
  полза роду, те са допринесали. Ето например
  Башев! Той пройзхожда от борческо семейство
  на българи от Македония. Опита ли се той да
  спре дебългаризацията на родния край на
  родителите си . По какво този комунист се
  различава от днешния външен министър?!?!?!
  Впрочем такава е политиката и на твоята
  прокълната партия

 18. Така ги късаха, че сега на сичките децата им милионери. Ама така е, като не ги качихме по дърветата 89-та, сега ще им търпим наглостта, както и на тоя русолизки парцал, който им дава трибуна

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.