Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г.

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Социалният министър: Новата концепция за хората с увреждания няма за цел да отнема права

Новата концепция на министерстовто на труда и социалната политика предвижда оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще е индивидуална. Това каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той бе категоричен, че концепцията няма за цел да се отнемат придобити права. А следващата сряда правителството ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите, добави министърът на труда и социалната политика.

По думите на Петков решението зависи от финансовия министър, защото става дума за допълнителен и непланиран в бюджета на ДОО разход. Позицията на МТСП е да се запази досегашният размер на великденските добавки – 40 лева. Подходът досега беше да се раздават на хората с пенсии до линията на бедността. Тази година линията на бедността е 321 лева.

Министърът по труда и социалната политика отбеляза, че са предвидени и 80 милиона лева повече за хората с увреждания в частта личен асистент за тази година и коментира новата концепция: „Важно е в новата концепция да се стиковат много добре функциите на различните институции, които имат за цел интеграцията на хората с увреждания. Предлагаме изменения в действащата система и да се оптимизират получаването на тези помощни средства за хората с увреждания.“

Той обясни, че трябва да се дискутира коя институция да прави оценка на трудспособността, засега е посочен НОИ, но разговорът е отворен.

„Дискусията продължава и на последната среща с представителите на организациите и за хората с увреждания точно това каза, че ние имаме едно предложение. Тези обсъждания трябва да продължат, а не да се протестира…Заради съмнение, че с тази концепция ще бъдат отнети пенсиите на работещите инвалиди. Нещо, което не е цел. Няма за цел да отнема придобити права“, каза Петков.

Той коментира и случаите на насилие в центорвете за деца с увреждания.

„Целта е коренно да се обнови нормативната база в домовете от семеен тип за децата с увреждания, изискванията, които са по отношение на стандартите за качество за полагане на грижи и да се инвестира много повече в качеството на персонала, започва и реализацията на голям проект на ДАЗД, който преимуществено да се занимава с тези проблеми“, обясни министърът.

Важно е да се даде приоритет на социалната работа с децата, добави още той.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.