Спайдърмен празнува 60 години

Спайдърмен остаря, но още е любим герой.

Герой на малки и големи

Човекът паяк Иван Кристоф пресъздава в София българския павилион от изложението в Дубай

У нас на 1 октомври се открива Expo City SOS - център за виртуално обучение на спасители

Светът отбелязва тази година 60-ия рожден ден на любимия си комиксов герой - Спайдърмен. Този измислен супергерой на Марвел Комикс, създаден от писателя Стан Лий и художника Стив Дитко, се появява за първи път в Amazing Fantasy бр. 15 през август 1962 г. Оттогава той шества в различни медии, няколко анимационни и игрални телевизионни сериала, кратки рисувани истории по вестниците, успешна поредица филми, безброй играчки и сувенири.

Най-съществената част от юбилея бе откриването през юли на мултимедийната изложба Spider-Man: Beyond Amazing (“Човекът паяк: Отвъд невероятното”) в музея Comic-Con в Сан Диего, САЩ.

Шоуто включва хиляди уникални артефакти от комикси за Спайдърмен, филми, анимация, играчки, костюми, реквизит, видеоигри и стоки от 60-те години на миналия век до наши дни, както и възможност за авангардни виртуални преживявания, в които посетителят може буквално “да влезе в кожата” на супергероя.

Много от произведенията са взети назаем от частни колекции и се оценяват общо на десетки милиони долари. Проследена е историята на най-емблематичния и разпознаваем супергерой в света от пишещата машина, молива и дъската на създателите му до днешните мащабни цифрови изображения с висока разделителна способност и фигури в реални размери, с които феновете могат да си направят селфи. Това е най-голямото събитие, организирано досега в музея Comic-Con, който бе открит през ноември миналата година. Шоуто ще продължи да приема посетители поне до края на годината, след което вероятно ще бъде организирано световно турне, подобно на изложбата “Марвел: Вселената на супергероите”, която започна през 2018 г. и все още продължава да пътува.

Следата на Паяка

Спасителите ще се обучават с помощта на иновативни технологии за виртуална реалност.

Вдъхновен от юбилея на съименника си, българският Човек-паяк, както наричат експерта по височинни спасителни операции от хеликоптер Иван Кристоф, насрочи дата за откриването на дълго подготвян свой проект. На 1 октомври в готовия Дом на спасителя на бъдещето в кв. Бъкстон в София ще заработят зали за виртуално обучение на спасители и представяне на български иновации по света. Expo City SOS - The Expo of the Future ще позволи посредством интернет платформата, която Иван изгражда, желаещи наши и чуждестранни общини, компании, образователни и академични институции, доброволчески организации и спасителни служби да бъдат представени пред света и да проведат специални събития, така както бе направено от другите държави по времето на Експо 2020 Дубай - най-голямото и значимо глобално събитие, в което България пропусна уникални възможности да се представи достойно, с истински иновации и по незабравим начин. В. “Труд” разказа по време на изложението за идеята на Човека паяк да постави серия от световни рекорди, спускайки се по въже от хеликоптер и влизайки в купола на изложението. Това несъмнено щеше да предизвика интерес към българското представяне, медийни публикации, а може би - и да привлече инвестиции от чужбина, но за съжаление административни пречки попречиха на осъществяването ѝ.

Ум царува, ум робува...

“Аз смятам да поправя тази грешка на държавата за моя сметка, въпреки че отговорните за този колосален провал политици и институции дори не откликнаха на подадената ръка за безвъзмездно възстановяване на десетките милиони левове, които бяха похарчени, за да се изложим на световно ниво. В хилядолетната история на България едва ли е съществувала друга такава по глобалните размери глупост - държавата да не се възползва от ползите, за които е похарчила огромни средства, да самоунищожава имиджа на нацията ни на световната сцена, да губи, вместо да спечели”, казва Кристоф.

С помощта на високите технологии той ще пресъздаде виртуално в София, в Дома на спасителя на бъдещето, българския павилион на Експото. “Добрата новина е, че в 360 градуса документирах целия 1-ви, 2-ри и 3-ти етаж (покрива) на павилиона и сега по нов начин го строим в България, за да видите това, което сте пропуснали. Ще пресъздам максимално близко до реалността визуална перспектива на мястото, където светът би забелязал как ВВС или ВМС на България биха могли да покажат нещо много по-значимо, с български летателен и авиомедицински екипаж, с български технологии и българската символика... Вече проведох специални срещи с най-подходящите летци, авиатори, медици и висши военни, които имат интерес и интелигентния потенциал да превърнат тази мечта в реалност”, не губи надежда Иван Кристоф да успее да възстанови накърнения имидж на България.

Със собствени сили

360-градусова панорама от покрива на Expo City SOS в София.

Този път, за да не зависи от държавни институции, Човекът паяк придвижва сам проекта си и го осъществява със собствени средства на своя територия - строеж над родния му дом. На негов терен има възможност да се изгради място за кацане на хеликоптер и сертифициран хелипад за HEMS и SOS (Търсене и спасяване по земя-вода-въздух). Пак там е построена двуетажна вградена Авиокула с възможността в нея да се изгради новаторски Мобилен и медиен координационен център и тренажор за спасяване от хеликоптер със симулатор на подвеска вертолет, хеликоптер, самолет и топловъздушен балон, където на закрито да се обучават доброволци и професионални спасители на височинно-въздушно въжени операции.

Ако на някой му звучи прекалено технически и сложно, ще напомним за природните бедствия, пътните катастрофи и пожарите, които сполетяха напоследък страната. Те доказват, че все повече ще имаме нужда от добре обучени и боравещи с най-съвременните технологии спасители, способни да евакуират бедстващи по въздух, вода и земя, и да ги придвижат до болница в рамките на златния медицински час. Това ще са спасителите на бъдещето, които сега може би още са ученици или едва прохождат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл