Спасителите, които търсят Боян Петров под връх Шиша Пангма, са тръгнали по маршрута от лагер 3 към лагер 2

БОЯН ПЕТРОВ

Спасителите, които търсят алпиниста Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите, най-вероятно са започнали операцията по издирването му по маршрута от лагер 3 към лагер 2, съобщи Деян Петков от екипа на българина пред БНР. Спасителите търсят ниши в по-ниските райони, където алпинистът може да се е подслонил.

"Засега не мога да се свържа с хората по маршрута. Предполагам, че действат по плана от вчера, който беше да слязат от трети към втори лагер и да потърсят следи, където може да има от Боян."

Петков коментира и появилата се информация от спасителния екип, че според шерпите, най-вероятно нещо се е случило над лагер 3: "Хипотези има много и най-различни. За нас няма шанс Боян да е жив и да бъде лесно намирането му над лагер 3, така че ние се концентрираме засега надолу".

Вчера, при последния лагер по пътя към връх Шиша Пангма, бяха открити негови вещи : тениска, инсулин и инсулинова помпа. От екипа на българския алпинист обясниха, че, когато тръгвал да катери връх, той оставял подобни неща в палатката, за да не му тежат, и може без проблем да издържи дни наред без инсулин.

"Няма шанс да се случи чудо с Боян", заяви пред БНР Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

"Беше хубаво да се намери и да си го върнем тук, но дъщеря му Тея много добре го е казала, че той е там, където винаги е искал да бъде – в планината. На тази спасителна операция в Хималаите трябва да гледаме като на нещо доста необичайно, едно постижение, че сме ангажирали толкова много хора, толкова много нации. Възможно е той да се е скрил под някой навес и да не може да се види от хеликоптерите, но Боян има нужда от инсулин всеки ден. Това не е шега. Когато човек има диабет, трябва всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това стилът на изкачване на Боян, неговият стил на организиране предполага много лека екипировка. Той надали в този случай е направил изключение, тоест той не е екипиран за дълъг престой в планината".

"Връх Шиша Пангма е много коварен, самият Боян е казвал това", добави още Попйорданов:

"Има 21 загинали алпинисти на това място. В момента трябва да бъдем реалисти. В една акция все пак трябва да се мисли и за сигурността на тези, които я предприемат и извършват".

Коментари

Задължително поле