Спасителите предупреждават: През август опасността от мъртво вълнение в Черно море е най-голяма

Предупреждение отправят водните спасители към всички, които ще отидат на море у нас през август. Тогава опасността от мъртво вълнение в Черно море е най-голяма. Спасителите препоръчват тези, които не могат да плуват, да не влизат във водата. Всички останали да бъдат изключително внимателни.

Често мъртвото вълнение е с голяма скорост и увлича навътре в морето. То се наблюдава при по-силно вълнение, не е постоянно и може да сменя мястото си. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре, но е опасно, защото се забелязва трудно и е заплаха за къпещите се, казват спасителите.

„То се получава на различни места. Хората трябва да внимават като отидат на такова място случайно дали не са попаднали, където има течение, което ги бута навътре“, обяснява инструкторът по водно спасяване Владимир Панев.

Повечето от инцидентите в морето стават при мъртво вълнение.

„Аз съм инструктор по водно спасяване и ги уча спасителите на това място, където се е получило, да се сложат означения, че е забранено.“, разказа Панев пред БНТ.

Водните експерти твърдят, че всеки може да провери дали в морето има мъртво вълнение.

„Взема се такава бутилка пластмасова, слага се пясък наполовина и се хвърля навътре, колкото може. Ако бутилката тръгне наляво, значи го има, течението е нататък, значи не е опасно, просто за пояси е забранено. Ако тръгне навътре, това е течение.“, обясни спасителят Азат Мелконов.

За опасното природно явление повечето от почиващите по черноморския бряг знаят. Някои от тях дори са попадали на мъртво вълнение, докато плуват в морето.

 

Ако попаднем на мъртво вълнение, е важно да запазим спокойствие. Техниката за излизане от течението е да се плува успоредно на брега, казват още спасителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България