Спасители доброволци тренират край София

Снимки: Иван Кристофф
Местността заедно с Човека Паяк изследваха още Мишо Антонов, Гената Георгиев и Владимир Илиев.

До няколко години може да имаме елитен отряд за спешни случаи

Около село Богданлия бе проиграна ситуация за спасяване

Кауза #UnitedForBulgaria

Елитен отряд от доброволци и професионални спасители може да помага при критични ситуации и спешни случаи в България. Върху тази инициатива работи експертът по височинни спасявания Иван Кристофф, известен като Човека Паяк.

Вече няколко години той се бори за възможността за спешна наземно-водно-въздушна помощ в България, която да се осъществява от ново поколение спасители доброволци.

“Моя дългогодишна мисия е да подкрепям новото поколение, които искат да станат доброволци спасители. Идеята е да събера най-опитните хора от България и чужбина, с които може да се развива тази инициатива”, разказа Кристофф пред “Труд” и допълни: “Събрахме специално край село Богданлия в четвъртък - 11 март, в чест на рождения ден на д-р Атанас Скатов, за да демонстрираме как в пресечен терен може да извърши спасителна операция с медик”. Всъщност това бе първото от поредица събития, които предстоят у нас, в която ще бъде демонстрирано спасяване по нов начин по въздух, вода и земя.

На срещата присъстваха специалисти, обединени в каузата #UnitedForBulgaria, които се запознаха с терена около село Богданлия, Община Елин Пелин.

“Дестинацията е стратегически важна, защото в радиус на по-малко от 5 км се намира летище Лесново и язовир Огняново, както и пресеченият терен на Средна гора, където е идеално място за трениране на търсене и спасяване по земя, вода и въздух”, уточни Кристофф и напомни, че именно в тази местност е имало фатален случай със самолет, както и летателен инцидент при приземяване.

На място за подкрепа бе Владимир Илиев, многократен шампион и дългогодишен състезател по автомобилизъм. Той демонстрира почти състезателно каране заедно с Кристофф, като по този начин разиграха ситуацията на придвижване на леко пострадал и спасен човек, и особено придвижването на медик с АТВ по опасни горски пътища с препятствия.

“Идеята е преди да постави лекари и медици в такива ситуации, първо ние да тестваме на разменни начало в различни (водни/кални/заснежени/ледени) терени, които са опасни при спешно реагиране с мощни АТВ-та. Следващия път ще включим поетапно нови елементи на осигуряване с алпийски методи по високите скалисти места и работа с лебедка. Това е част от опознавателната и Мотивационна програма за работа и транспорт на парамедици в леко и крайно рискова среда, и работа с височинно въжени операции по земя, вода и въздух”, обясни авторът на инициативата.

Той избира местността край София, след като с него се свързва Мишо Антонов, жител на село Богданлия и му предлага терена като опция за тренировки и където може да се изгради център на Спайдърмен академия, водена от Иван Кристофф Паяка. За нейното развитие и финансиране е проявен интерес от американски и британски ТВ продукционни къщи относно пилотни ТВ серии за глобалните телевизионни мрежи, ако обаче бъде направена в Северна Америка или Дубай, но Иван иска да я реализира в България, защото това ще са инвестиции за милиони долари в нашата икономика и промотиране на дестинациите ни по света по нов начин.

“България тепърва прохожда при създаването на национален план за Търсене и спасяване при авиационни катастрофи. Ние ще работим по Канадската методология за наземни издирвателни и спасителни дейности, която е много добре развита и минала теста на времето още от миналия век”, разкри Кристофф, който се надява този тип демонстрации да прераснат в обучения на доброволци. След това те могат да формират отряд от елитни спасители, на разположение при инциденти.

А самата методологията на обучение за крайно рискови спасителни операции, която е по канадски модел, Кристофф вече безвъзмездно е предоставил на държавата, за да се учим от най-добрите практики в света.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл