Спасяват „вечния длъжник“ със закон (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов
България е от малкото държави в света, в която няма действащ нормативен акт за тази материя Зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ “Обединени патриоти” Искрен Веселинов е един от съставителите на текстовете на закона.

ВМРО внесе правила за личния фалит

Защита за всеки гражданин

Депутатите от ВМРО внесоха текстовете срещу вечния длъжник. “Законът за защита на физическите лица при неплатежоспособност е проект, цел да защити правата и интересите на физическите лица за преодоляване на състоянието на неплатежоспособност, създаване на възможност за възстановяване на социалната и трудовата им активност, както и осигуряване на справедливо удовлетворяване на техните кредитори”, каза зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ “Обединени патриоти” Искрен Веселинов.

Защита по този закон може да получи всеки български гражданин, физическо лице, което не може да плати своите парични задължения най-малко три месеца на едно или повече от своите изискуеми парични задължения на обща стойност не по-малка от пет минимални работни заплати. Както и длъжник, който има едно или повече парични задължения с общ размер до 200 000 лв. и предостави на разположение на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за пет години, с изключение на несеквестируемите вещи и доходи.

В мотивите се припомня, че България е от малкото държави в света, която няма действащ нормативен акт, уреждащ тази материя, а един от най-активните евродепутати по темата да бъде създаден закон в защита на длъжниците е Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Коментари

Задължително поле