Спасяват пациенти с нов метод за колянно протезиране

За първи път у нас във варненската УМБАЛ "Св. Марина"

Нов метод за индивидуално колянно протезиране въведе първа у нас варненската УМБАЛ "Св. Марина". Той се ползва при страдащи от гонартроза и е много подходящ за лечение на млади и активни хора, нуждаещи се от пълно възстановяване на функцията и обема на движение на крайника. До момента интервенцията е извършена на двама пациенти.

Вторият е 48-годишна жена, на която преди дни бе поставена индивидуална колянна протеза, произведена в Швейцария. "Работим по иновативната технология от началото на годината. Скоро ще оперираме още четирима души, чиито протези вече са поръчани. Убеден съм, че този метод ще се превърне в рутинен при нас", обясни доц. Калин Михов, ръководител на клиниката по ортопедия и травматология в "Св. Марина".

Тя е единствената в България, която е сертифицирана и стандартизирана да извършва оперативната процедура с този имплант. Той се произвежда за 3-4 месеца на базата на триизмерен скенер по формата, размерите, радиуса и кривините на нормалното коляно на пациента, преди да развие артрозата. Това гарантира сигурност, стерилност и намаляване на кръвозагубата при операцията. Часове след нея болният започва да се движи с патерици, а пълното възстановяване настъпва след 2-3 месеца, поясни доц. Михов.

През май у нас ще пристигне един от създателите авангардния метод - проф. Мишел Бонин, председател на дружеството по колянно и тазобедрено протезиране във Франция. Той ще извърши няколко демонстрационни операции по време на ежегодния конгрес на българското артроскопско дружество. Във форума ще участват над 300 специалисти от страната и чужбина, уточниха от УМБАЛ "Св. Марина".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България