"Спейс екс" подписа договор с турист за полет около Луната

Снимка: Архив

Частната компания „Спейс екс“ обяви, че е подписала договор с първия си турист за полет около Луната, който ще бъде изстрелян с ракетата ѝ „Голям Фалкон“, предаде агенция Франс прес.

„Спейс екс“ подписа с първия в света частен пътник за полет около Луната с нашата ракета“, написа компанията в Туитър. Според нея това е важна стъпка, която ще позволи на обикновените хора, имащи мечта да пътуват в Космоса, да я реализират.

„Спейс екс“ не разкри повече детайли, но обеща повече информация в понеделник.

Не за първи път компанията, която е оглавявана от Илон Мъск – шеф на фирмата за производство на електромобили „Тесла“, говори за плановете си да изпрати туристи около Луната.

През февруари 2017 г. „Спейс екс“ обяви, че ще изпрати първите двама космически туристи около естествения спътник на Земята в края на 2018 г., информира БНР.

Този план предвиждаше те да са в пътнически кораб „Дракон“, подобен на товарния, с който компанията редовно доставя товари на Международната космическа станция. Изстрелването бе предвидено с ракета „Фалкон хеви“.

Но в последните месеци „Спейс екс“ мълчи за този план.

За последен път човек е бил на Луната с последната мисия „Аполо“ през 1972 г. Първи на спътника стъпиха US астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин през 1969 г.

Само 24 души досега са стъпвали на Луната, посочва АФП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука