Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Спестяваме за пенсия в Париж или Берлин Само 10% от българите с персонални сметки за бъдещето

Снимка: Архив

Конкуренцията ще намали таксите

Българите ще може да спестяват за трета пенсия чрез вноски във фондове в Париж, Берлин или в произволна страна от ЕС. Това ще стане, ако в ЕС започне да действа нов общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, стана ясно на конференция в София, на която присъстваха представители на Европейската комисия и на българското правителство. Новият общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) е нов тип доброволна пенсия, чиято цел е да дава на хората по-голям избор, когато заделят пари за старините си. А конкуренцията ще доведе до по-ниски такси за управлението на пенсионните продукти.

Новият пенсионен продукт ще има едни и същи характеристики, независимо от това къде в ЕС се продава и ще може да се предлага от широк кръг доставчици, например застрахователи, банки, пенсионни фондове, инвестиционни посредници и управители на активи. Доставчиците на пенсионния продукт ще могат да достигат до потребителите в целия ЕС чрез електронните канали за разпространение. Така българите ще може да влагат парите си в компании във Франция или Германия. На всеки 5 години хората ще могат да сменят доставчика си. А предимството на услугата е, че спестяванията ви ще може да се прехвърлят в целия ЕС. Европейската комисия предлага за новия продукт да се ползват и данъчни облекчения.

Според експерти хората ще получат по-качествен продукт, чрез който на старини ще може да получават до 90% от доходите си преди пенсиониране.

Според председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова унифицираният европейски продукт ще подобри възможностите за лично пенсионно осигуряване. Най-важното е, че ще предостави ниски разходи и добра възвращаемост, допълни тя.

289 хил. българи, или 10% от работещите у нас, имат лични пенсионни спестявания, каза социалният министър Бисер Петков. Докато в ЕС 27% от хората спестяват за старини.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Браво! Надявам се да го начукат на западните застрахователи и икономисти…

  2. Pensiata zavisi ot dohodite . Vo UK – za 40 god ili poveche rabota zemash okolo 1/2 ot godishnata zaplata, vnoskite se uvelichiva do 15% ot zaplatata, a pensionnata vozrast e 68 god, s tendencia- 70. Otdelno ima pensia za vozrast . Zastrahovatel vinagi e na pechalba !!! Uslugata shte e idealna za zastrahovatelite vo Berlin i Paris.

  3. Вместо да преизчислят пенсиите на останалите пенсионери,освен на тези с минималната,БисерПетковците се чудят с какви врътки да ни заливат и да ни заблуждават.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.