Спестяваме за пенсия в Париж или Берлин

Само 10% от българите с персонални сметки за бъдещето

Конкуренцията ще намали таксите

Българите ще може да спестяват за трета пенсия чрез вноски във фондове в Париж, Берлин или в произволна страна от ЕС. Това ще стане, ако в ЕС започне да действа нов общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, стана ясно на конференция в София, на която присъстваха представители на Европейската комисия и на българското правителство. Новият общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) е нов тип доброволна пенсия, чиято цел е да дава на хората по-голям избор, когато заделят пари за старините си. А конкуренцията ще доведе до по-ниски такси за управлението на пенсионните продукти.

Новият пенсионен продукт ще има едни и същи характеристики, независимо от това къде в ЕС се продава и ще може да се предлага от широк кръг доставчици, например застрахователи, банки, пенсионни фондове, инвестиционни посредници и управители на активи. Доставчиците на пенсионния продукт ще могат да достигат до потребителите в целия ЕС чрез електронните канали за разпространение. Така българите ще може да влагат парите си в компании във Франция или Германия. На всеки 5 години хората ще могат да сменят доставчика си. А предимството на услугата е, че спестяванията ви ще може да се прехвърлят в целия ЕС. Европейската комисия предлага за новия продукт да се ползват и данъчни облекчения.

Според експерти хората ще получат по-качествен продукт, чрез който на старини ще може да получават до 90% от доходите си преди пенсиониране.

Според председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова унифицираният европейски продукт ще подобри възможностите за лично пенсионно осигуряване. Най-важното е, че ще предостави ниски разходи и добра възвращаемост, допълни тя.

289 хил. българи, или 10% от работещите у нас, имат лични пенсионни спестявания, каза социалният министър Бисер Петков. Докато в ЕС 27% от хората спестяват за старини.

Коментари

Задължително поле