Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

Снимка: Архив

По повод множество журналистически питания, свързани с мярката за неотклонение на бившия кмет на район „Младост“ Петко Дюлгеров, както и неточни твърдения в някои медии, Специализираната прокуратура съобщава следното:

Петко Дюлгеров бе задържан на 17 април 2018 г. Ден по-късно бе обвинен като помагач, който умишлено улеснил Десислава Иванчева и Биляна Петрова да поискат и приемат подкуп в особено големи размери, във връзка със службата им.

От задържането на Дюлгеров на 17 април 2018 г. до 25 октомври 2018 г. той бе с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

На 25 октомври 2018 г. с определение на Специализирания наказателен съд мярката за неотклонение на Дюлгеров бе изменена в по-лека – „Домашен арест“, с разпореждане на съда за незабавно изпълнение.

Съгласно чл. 342, ал. 1 от НПК, на 1 ноември 2018 г., в рамките на предвидения 7-дневен срок, Специализираната прокуратура внесе протест срещу определението на първоинстанционния съд. Съгласно чл. 344, изречение 2 от НПК първоинстанционният съд, след изтичане на срока за обжалване, следва да изпрати делото и протеста на въззивната инстанция.

На 5 ноември 2018 г. в свое разпореждане Специализираният наказателен съд коментира, че изпращането на протеста (касаещ Дюлгеров) в АСпНС следва да бъде отложено във времето.

На 16 ноември 2018 г., след поредното гледане мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, СпНС разпорежда изпращане на протеста, касаещ Дюлгеров“ на АСпНС по компетентност.

Предстои разглеждане на протеста на СП от въззивния съд, както по отношение на Дюлгеров, така и протеста срещу изменението на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от 16 ноември 2018 г.

Администрирането на протеста и изпращането на делото на въззивната инвстанция според процесуалния кодекс е изцяло в правомощията на съда, постановил протестирания акт, а не на Специализираната прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право