Спецпрокуратурата задържа шестима души, участвали в групата за трафик на мигранти към Сърбия и Западна Европа

Снимка: Архив

На останалите четирима наложи "Парична гаранция"

Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на шестима от десетимата обвинени на 26 септември 2019 г. за участие в организирана престъпна група за трафикна мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа, съобщиха от държавното обвинение.

Съдът прие искането на Специализираната прокуратура, след като установи наличието на обосновано предположение за извършени от тях престъпления, както и на реална опасност да се укрият или да повлияят на разследването.

На останалите четирима от групата прокуратурата наложи мерки за неотклонение - „Парична гаранция“ между 5 000 и 10 000 лева, тъй като оказали съдействие на разследването.

Десетимата участници бяха задържани на 25 септември 2019 г. в София и Костинброд при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. При извършените 28 претърствания на жилища и автомобили, както и лични обиски, бяха иззети бяха таблети, телефони, радиостанции и други доказателства.

Разследването установи, че от октомври 2018 г. участниците набирали установили се в София и областта мигранти – желаещи да бъдат незаконно изведени от страната към Сърбия и Западна Европа, поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти. Групата уреждала транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през „зелена граница“.

Коментари

Задължително поле