Спецсъдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на защитата да върне на прокуратурата делото за подкуп срещу бившия кмет на Младост Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника в сделката Петко Дюлгеров.

Магистратите дадоха ход на делото и посочиха, че искането за връщане заради съществени процесуални нарушения не е основателно. Адвокатите посочиха като процесуални нарушения малкото и недостатъчно време да се запознаят с всички материали.

Адвокатът на Десислава Иванчева - Димитър Марковски, каза, че не са им били показани всички банкноти, въпреки че са ги поискали, за да ги сверят с описаните в документите номера. "Извадиха няколко произволни банкноти с номинал по 100 и 500 евро и ни казаха, че всичко е наред, същите са", каза адвокат Марковски. Биляна Петрова пък посочи, че в обвинителния акт пишело "гладен архитект" вместо главен. Тя цитира и други грешки, които й пречели да разбере в какво е обвинена и добави, че на няколко места името й било сбъркано. Според съдия Иво Хинов обаче няма нарушени права, обвинението е ясно и достатъчно разбираемо въпреки грешките.

След като бе решено делото за подкуп в "Младост" да бъде разглеждано по същество, спецсъдът изслуша и няколко експертизи за здравословното състояние на Иванчева, Петрова и Дюлгеров. И тримата подсъдими поискаха по-лека мярка за неотклонение и помолиха да излязат от затвора, за да се лекуват.

Десислава Иванчева припомни за пореден път, че иска да се подложи на ин витро процедури, а освен това припомни, че има проблем с микроаденом, който трябва да се лекува навреме. Тя обясни подробно какъв е здравния й статус и добави, че по лекарско предписание са увеличени антидепресантите заради нестабилната й психика.

Биляна Петрова обясни, че трябва да се грижи за майка си, която страда от редица заболявания и е трудно подвижна. Освен това дъщеря й пие антидепресанти и е в тежка депресия заради обвиненията срещу Петрова. Цялото имущество на семейството е под запор и единствено съпругът й работи и се грижи за всички членове.

Иванчева и Петрова обясниха и какви са условията в затвора в Сливен и че едва преди дни им било позволено да използват огледало. Иванчева каза, че било унизително и сравни с "инквизиция" проверката, която им се прави в затвора - карали ги да клякат голи. Освен това се оплака и че им било отказано да се изкъпят преди съдебното заседание и добави, че по тази причина се появяват по медиите в нечовешки вид.

Петко Дюлгеров от своя страна каза, че има спешна нужда от трансплантация на роговица. Той е с 30% зрение на едното око и с 40% на другото, а заболяването му било прогресивно и имало риск от слепота. Освен това има две деца - едното на 4 г., а другото било на 5 месеца когато го задържаха и оттогава не го е виждал.

Всичко за Аферата "Иванчева" четете ТУК.

Коментари

Задължително поле