Спешни мерки за тока и болничните иска бизнесът (обзор)

Председателите на работодателските организации Кирил Домусчиев, КРИБ, Васил Велев, АИКБ, Цветан Симеонов, БТПП и Радосвет Радев, БСК представиха пакет от 40 мерки на премиера Бойко Борисов на среща в Министерски съвет. Снимка: МС

Прогнозират поскъпване на електроенергията

Работодателят да получава електронно болничния на служителя си веднага, след като бъде издаден, а не до третия ден, както е сега. Това е една от 40-те мерките, които работодателските организации предлагат за следващата година.

Става дума за законови промени в сферата на бизнес средата, енергетиката, демографията, образованието, пазара на труда, и социалната сфера, които бяха представени на среща на председателите на работодателските организации и синдикатите с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет преди правителственото заседание.

Бизнесът предлага да отпадне изискването фирмите да плащат първите три дни от болничния. Друга мярка срещу фалшивите болнични е работодателят да избере доверен лекар или поликлиника, които да проверяват дали служителят наистина има такива заболявания. Ако е измамил, трябва да има санкция както за лекаря, така и за пациента, обясни пред “Труд” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него договореност с правителството най-лесно ще бъде постигната в сектор енергетика.

Работодателите предлагат България да се включи в програмата “Въглищни региони в преход”, механизма за капацитети, който да бъде изработен, нотифициран и в него да участват централите от Маришкия басейн, включително и двата американски ТЕЦ.

За целта договорите с ТЕЦ “Марица Изток 1” и “Марица Изток 3” трябва да бъдат прекратени, защото не трябва повече да получават неправомерна държавна помощ, допълни Велев.

Според него вече е ясно, че хоризонтът за работа на въглищните ни централи е по-скоро 5, а не 10 години. Това означава, че те трябва да бъдат спрени през 2025 година, но поне да осигурим възможност да работят дотогава, посочи председателят на АИКБ.

Работодателите предлагат и поетапно либерализиране на пазара на електроенергия за бита. “Това ще означава минимално изменение на цената, по-вероятно в посока нагоре, но не заради либерализацията, а заради скъпите емисии, които трябва да се плащат. Но при свързване на българската енергийна система през Румъния, Унгария, с европейската, което се очаква да се случи следващата година, е възможно даже да има и движение на цената и в обратна посока. Не очакваме при 30% либерализация, увеличението да бъде с повече от 2-3% в двете посоки, обясни той.

Бизнесът настоява и за решаване на кризата с кадрите у нас, като се облекчат процедурите по вноса на работна ръка. В момента те отнемат от 3 до 6 месеца и струват 300 евро на човек само за обработка на документите, подчерта Велев.

Очаква се споразумението между работодатели, синдикати и правителство да бъде подписано до края на януари.

Коментари

Задължително поле