БАБХ проследява фуражна суровина от Бразилия със съмнение за наличие на салмонела

Мариана Маринова атакува „Фермата” “Мисис България” е вторият обявен известен участник

Поет от Банско се вдъхнови от президента Радев, посвети му стихотворение

Пуснаха движението по едното платно на магистрала „Струма“

Венета Харизанова плашещо слаба (СНИМКИ)

Опашка над 8 километра се е образувала на „Дунав мост 2“

Фандъкова: Приключи третият етап от изграждането на канализация в столичния квартал „Люлин“ 9

Пожар гори в коритото на река Марица в Пловдив, подпалили са се незаконни къщи

Павел, Венци Венц и Дара се глезят с 5 звезди Втора обща песен за хитовите изпълнители

11 спасители от София и Боровец издирвали украинския турист, който пострада в района на връх Мальовица

Община Търговище ще дофинансира селско училище

Сливен ще иска кредит за съфинансиране на проект за туризма

Два нови случая на западнонилска треска в Бургас и Монтана

Китайците търсят сигурност по време на ваканцията Румънците пътуват спонтанно, не чакат причина да стегнат куфарите

Началото на сезона в италианската Серия А по MAX Sport през уикенда

Спешно умъртвяват животните в свинекомплекса в Свищовско

Снимка: Община Свищов

В Свищов извънредно се събра общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации към община Свищов, във връзка с положителни резултати за Африканска чума по животните в село Българско Сливово. Освен членовете на комисията, начело с нейния председател и кмет на община Свищов Генчо Генчев, на срещата присъстваха областният управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, директорът на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ към БАБХ д-р Георги Чобанов, директорът на ОДБХ ст. комисар Станимир Спасов и представителите на всички институции на общинско и областно ниво, ангажирани с мерките за борба с разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

На заседанието в Свищов бяха набелязани конкретни и неотложни мерки за справяне с епизоотичната ситуация възникнала в единствения свинекомплекс на територията на община Свищов, намиращ се в с. Българско Сливово. Собственикът на свинекомплекса Лефтер Лефтеров също присъства на заседанието на комисията, на която е решено в най-кратки срокове по хуманен начин да се умъртвят всички прасета в свинекомплекса. Те ще бъдат загробени на определените за тази цел места, съгласно изискванията и контрола на БАБХ. Наличното месо и произведените от него месни продукти ще бъдат унищожени.

Животновъдният комплекс в свищовското е най-големият на територията на Великотърновска област. За съжаление, първата проба за африканска чума по свинете, дала положителен резултат в частна лаборатория, днес бе потвърдена от Националната лаборатория.

Официална информация относно епизоотичната ситуация на територията на община Свищов да бъде предоставяна всеки ден в 16.00 часа на официалния сайт на Общината – http://svishtov.bg/.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.