Спират Google+ заради теч на данни

438 приложения събирали информация за потребители

Интернет гигантът “Гугъл” спира работата на социалната си мрежа Google+, след като била открита уязвимост, която може да е довела до изтичането на лични данни на до половин милион потребители, предаде АП.

Съобщението за спирането на социалната мрежа, в която автоматично се включва всеки потребител с поща в Gmail, бе публикувано първо от в. “Уолстрийт джърнъл”. Според изданието “Гугъл” умишлено не е разкрил досега за проблема, открит още през март, за да избегне проверки от страна на регулаторните органи.

Малко по-късно “Гугъл” обяви, че затваря Google+ за потребители, като това ще стане в срок от 10 месеца - до август, за да могат хората да изтеглят или преместят публикуваното в тази социална мрежа.

Предполага се, че в основата на проблема с опазване на информацията е софтуерен недостатък, позволил на външни разработчици да имат достъп до частни профили в Google+ между 2015 г. и март 2018 г. Възможно е 438 приложения да са събирали без разрешение данни за потребителите като имена, имейл адреси, професия, пол, възраст. От “Гугъл” уточниха, че няма данни за злоупотреба с тази информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии