Според прогноза на БНБ: Подкрепата за бизнеса е решаваща за икономиката

БНБ подобри прогнозата си за икономиката на страната.

На нивото от преди кризата през 2022 г.

Мерките за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на настоящата криза ще бъдат от решаващо значение за ръста на икономиката. Това става ясно от актуализирана прогноза на БНБ за икономиката на страната ни. Експертите от Централната банка уточняват, че с прогнозата не правят опит да отчетат потенциалното влияние на избирането на нов парламент и ново правителство на България върху икономическата активност. Но посочват, че източник на несигурност представлява неизвестността относно продължителността, обхвата и ефективността на действащите мерки за подкрепа на засегнатите от ограниченията заради Covid-19 и възможността за въвеждането на нови.

От БНБ очакват ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2021 г. да бъде с 3,8%, да нарасне до 3,9% през 2022 г., а през 2023 г. да бъде 3,2%. Икономическата активност в страната се предвижда да достигне нивата от преди кризата с Covid-19 през 2022 г., посочват експертите от Централната банка.
Новата прогноза на БНБ предвижда малко по-голям ръст на БВП през тази и следващата година, спрямо очакванията от декември 2020 г. Сред причините за това е по-бързото излизане от кризата на световната икономика, което ще доведе до по-голямо търсене на български стоки в чужбина и съответно до ръст на износа. Потреблението в страната също се очаква да е по-голямо спрямо предишната прогноза на БНБ.

През 2021 г. очакванията на БНБ са броят на заетите и безработните да остане близо до нивата от 2020 г. Заплатите се очаква да нараснат с 6,5% в резултат на по-високата икономическа активност, увеличението на възнагражденията в администрацията и на минималната заплата от 1 януари 2021 г. от 610 лв. на 650 лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика