Според проучване: Фандъкова ще спечели срещу Манолова на балотаж в София

Настоящият кмет ще победи омбудсмана с 59% на 41% на втори тур, прогнозира Центърът за анализи и маркетинг на Юлий Павлов

Ако се стигне до сблъсък между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на местните избори на 27 октомври, двете ще отидат на балотаж. Това сочат резултатите от социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, обяви неговият шеф Юлий Павлов. Според него 90% е сигурно, че Фандъкова ще бъде преизбрана, ако се кандидатира за още един мандат.

"Хората очакват да видят сблъсъка между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Ако Манолова не се яви, победата на Фандъкова е гарантирана още на първи тур. В другия случай може да се стигне до балотаж, където 59% ще гласуват за Фандъкова, а 41% за Манолова", обясни Павлов. Той уточни, че за да се случи всичко това е необходимо от имащите право да гласуват около 550 000 души до урните да отидат поне 450 000.

Проучването е проведено в периода 24.06. – 03.07.2019 г. сред 1014 пълнолетни граждани на Столична община чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните при двустепенна гнездова извадка с квотен подбор в рамките на гнездата.

Проучването показва, че Мая Манолова има 49,5% доверие срещу 38,6% недоверие, а Йорданка Фандъкова - 48,1% доверие срещу 41,2% недоверие.

Същевременно 21,3% смятат, че София се е променила се към по-добро и 35,7% по-скоро към добро. 30,2% смятат, че няма съществена промяна, а едва 5,4%, че промяната е по-скоро към лошо и 2,9% - към лошо.

45,3% посочват Фандъкова за кмета на София, който е направил най-много за развитието на столицата през последните 29 години.

Жителите на града искат в следващите няколко години да се подобри чистотата в града, да се изграждат нови улици в кварталите и ремонт на старите, градският транспорт да стане по-редовен и да се положат още усилия за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Юлий Павлов обяви още, че ГЕРБ няма да имат пълно мнозинство в новия общински съвет. „В него се очаква да влязат общински съветници от листата на ГЕРБ, БСП, ДПС,Партията на Слави Трифонов, СДС, „Демократична България“, „Атака“ и ВМРО. Ако Трифонов регистрира партия, той ще е четвърта сила и ще се нареди между „Демократична България“ и ВМРО. Това обаче още не е сигурно. В противен случай ще влязат представители от 7 различни листи. Най-вероятно на ГЕРБ ще им се наложи да търсят съюзници“, заяви директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

Коментари

Задължително поле