Спрямо последните четири години: Потреблението на ток в ЕС - най-ниско през 2020 г.

Общо в ЕС консумацията на електричество през юни тази година е била със 7,6% под най-ниската юнска стойност между 2016 и 2019 година.

Потреблението на ток в ЕС, въпреки че нарастна заради ограничителни мерки във връзка с пандемията от Covid-19, е най-ниско през полугодието на 2020 г., ако сравняваме данните за последните четири години. Общо в ЕС консумацията на електричество през юни тази година е била със 7,6% под най-ниската юнска стойност между 2016 и 2019 година, сочи публикувана днес оценка. Спрямо най-ниската стойност за юни за периода от 2016 година досега Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Полша и Словения отчитат спад от над 10 процента. Тъй като туризмът е важен сектор за повечето от тези страни, вероятно намаляването на туристите е довело до по-слабо потребление на ток.

От март до май в Дания и България се наблюдава растеж, но през юни и двете регистрират спад на потреблението на електроенергия в сравнение с най-ниския референтен месец между 2016 и 2019 година, отбелязва европейската статистическа служба.

Коментари

Задължително поле