Спряха избора на „особен“ прокурор

Снимка: Правен свят
Членовете на Пленума на ВСС и днес заседаваха онлайн и гласуваха единодушно за спиране на процедурата по избора на прокурор, разследващ главния прокурор.

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува единодушно

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри и спря процедурата по избор на “особен” прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници. Решението бе гласувано единодушно и се основава на допуснатото от Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност на текстовете, с които се създава новата правна фигура. Процедурата спира да тече до произнасяне на КС и така тримесечният срок за избор, който по закон е до 26 май, ще бъде удължен.

Утре - 9 април, изтича срокът, в който видни юристи и организации могат да депозират становища за “особения” прокурор в КС. От всички, постъпили до момента, само в това на правосъдното министерство се сочи, че разпоредбите не противоречат на Конституцията. Днес и Пленумът на ВСС обсъжда своето становище. Очаква се то да е против промените, които поставят новия обвинител извън системата за ръководство и контрол на законността на актовете в прокуратурата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право