Средната възраст на медицинските ни сестри е 53 години

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи награди най-добрите медицински сестри от цялата страна по повод Международния ден на сестринството. На церемонията присъства и министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

„За последните 10 години около 10 хиляди медицински сестри и акушерки са напуснали България, поради което средната възраст на медицинските ни сестри в момента е 53 години“, каза председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, като допълни, че са необходими спешни мерки за задържане на специалистите ни от страна на държавата, сред които и адекватно заплащане на труда на сестрите.

„Разговарях с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, за да организираме среща, на която да бъдат обсъдени проблемите с ниските възнаграждения на медицинските сестри и обвързаността им с колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“, посочи проф. Николай Петров, като уточни, че решение на казуса ще се търси в оперативен порядък.

Коментари

Задължително поле