Срива се износът на български плодове и зеленчуци

Докато износът на български домати намалява с близо 20 на сто за година, у нас ударно се внасят турски. Снимка: Денислав Стойчев

Вносът надхвърля 8 пъти експорта

Най-голям ръст има при лука и шалота

Износът на български плодове и зеленчуци се срива, показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите.

За първите шест месеца на тази година от страната ни са експортирани 22,1 хиляди тона зеленчуци, което е с над 20 на сто по-малко от количествата, изнесени за същия период на миналата година. При плодовете спадът е с 13,3%, като от януари до юни зад граница са реализирани 26,3 хиляди тона български пресни плодове.

Тотален превес на вноса над износа на плодове и зеленчуци, показват още данните на земеделското министерство. За първите шест месеца на тази година у нас са внесени над 160 хиляди тона пресни зеленчуци, а са изнесени осем пъти по-малко - 22 хиляди тона. При плодовете разликата е близо 9 пъти.

Най-голямо намаление има при експорта на бобови зеленчуци. Те са намалели с 4,6 хиляди тона или с над 56% за година. Близо двойно по-малко са и количествата сладка царевица, които сме изнесли - едва 2,2 хиляди тона от януари до юни 2019 г.

Спад се отчита и при износа на тикви - със 17,3 на сто, на патладжани - с 18% и домати - с 19,3 на сто. Същевременно обаче над седем пъти е нараснал експортът на български лук и шалот. От страната ни са изнесени и повече гъби, краставици, зеле и картофи - като количествата се увеличават с между 5,4% и 88,6% за година.Почти 60 на сто или 14,7 хиляди тона от изнесените плодове са всъщност реекспорт на цитруси, които не се произвеждат у нас, обясняват от земеделското министерство. В рамките на периода, съществено понижение се отчита и при износа на дини - с 1,1 хил. тона или с 13,6%, следван от този на кайсии, черупкови плодове и праскови.

Същевременно, чувствително нараства износът на ябълки и малини - с над четири пъти на годишна база, а този на грозде, ягоди, сливи и череши - от 29,5% до 64,4%.

Коментари

Задължително поле