Срив с 12% на БВП в Еврозоната

Европейската икономика отбелязва най-рязкото свиване през второто тримесечие, като БВП е намалял с 12,1% в Еврозоната и 11,9% в ЕС, съобщи AFP.

Официалната агенция Евростат заяви, че по времето, когато голяма част от икономиката е била парализирана от блокирането заради коронавируса, спадът в Еврозоната е рекордно голям от 1995 година, когато започва следенето на този показател.

"Това е шокиращ спад, но е напълно разбираем, тъй като икономиката беше спряна за значителен период през тримесечието", каза Берт Колийн, старши икономист в ING Bank.

„Следователно това не ни казва толкова много за общото състояние на икономиката, което обикновено е причината човек да разглежда данните за БВП“.

Цифрите подсказват, че спадът е подобен в големите икономики Германия, Франция и Италия, но анализаторът предупреди, че Испания е изправена пред "продължителен спад".

Ако страните продължат да отслабват своите коронавирусни мерки, може да има доста бързо възстановяване, но анализаторите са скептични за шанса за незабавно възстановяване.

Междувременно инфлацията в еврозоната се е повишила леко до 0,4 процента през юли.

Цифрата е над 0,3 процента от юни, но все още е далеч от целта на Европейската централна банка от малко под два процента, според Евростат.

Коментари

Задължително поле