ССИ: След 10 години България може да бъде енергийно бедна, а цели региони - обезлюдени

Затварянето на въглищните централи е безотговорно

Поетите задължения за свиване на производството на електрическа енергия от въглищни централи в териториалните планове и Плана за възстановяване и устойчивост е безотговорно
действие, което не използва съществуващия капацитет, за да надгради и трансформира, а само премахва наличен потенциал за производство на енергия. Това гласи становище на Съюза за стопанска инициатива, изпратено до четири министерства – на енергетиката, на регионалното развитие, на околната среда и на финансите.

ССИ изразява твърдо несъгласие с продължаващия отказ на държавните институции за проява на гъвкавост и стартиране на активни преговори с Европейската Комисия за запазване и реалистично трансформиране на въглищните мощности в регионите на Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Залог в случая са не само икономическата и индустриална база на важни за страната ни региони, но и енергийната сигурност, конкурентоспособността и десетки хиляди работни места за цяла България, посочват от ССИ.

„Желанието да отговорим на политически зададени критерии и безкритично да приемем мерки, с които значително да намалим енергийния си капацитет, обричат цели региони на икономически застой и обезлюдяване. А опасността да внасяме скъпа ел. енергия отвън и да зависим от благоволението и политическа стабилност в съседни държави - не е за подценяване. Нещо повече - може да се стигне дори до компрометиране на стабилността на
електропреносната мрежа у нас“, гласи позицията на ССИ.

„Наблюдаваме със загриженост как през последните 4 години единственият участник в дебата, който не е променил позицията си и отказва да прояви гъвкавост, е именно държавната власт в България. От друга страна, работодателските и синдикалните организации, местните общности, неправителственият и академичният сектор успяха за същото време да преминат през нужните дискусии и да доближат до консенсус позициите си“, посочват от работодателската организация.

„В този дух на национална отговорност и в желанието си да подобряваме бизнес-средата и конкурентоспособността на българските предприемачи и служители, от ССИ изразяваме подкрепата си за становищата на социалните партньори относно “Териториалните планове за справедлив преход”. Определяме предложенията в териториалните планове като нереалистични спрямо заетите в сектора, чиито умения са специфични и не подлежат на
“преквалификация” на хартия, както пожелателно досега се предлага. Още повече, че в засегнатите региони въгледобивът е основен поминък“, пише в становището на ССИ.

От ССИ предлагат:

1. Започване на преговори с Европейската комисия за придобиване на механизъм за капацитет – именно така Полша и Румъния ще запазят в краткосрочен и дори средносрочен план своята въглищна енергетика.
2. Проучване и прилагане възможностите за улавяне и съхранение на СО2 – Европейската Комисия вече директно одобри финансиране за пилотен мащабен такъв проект, обслужващ циментов завод в България.
3. Осигуряване на механизъм за капацитет или други инструменти за частично споделяне на риска при инвестиции, заменящи съществуващи въглищни мощности с хибридни мощности на газ и водород в средносрочен план, и малки модулни реактори в дългосрочен план.

„Призоваваме публичната власт след четири години упорито бездействие да сближи позициите си с обществените партньори и в спешен порядък да изготви план за запазване в средносрочен план на въглищната енергетика и нейната поетапна трансформация. Имайки предвид критичното закъснение, смятаме за безотговорно публичните органи да продължават да отказват ефективни преговори с Европейската Комисия като заблуждават местните общности в засегнатите региони, че е реалистично техните работни места да бъдат
запазени в цялост с екстравагантно и ненадежно появяване на “бъдещи” индустриални инвеститори, с каквито до момента нито се водят преговори, нито дори са идентифицирани на идейно ниво“, пише в позицията на ССИ.

Регионите на Кюстендил, Перник и Стара Загора имат богата традиция и инфраструктура в енергетиката и само запазването - а не ликвидирането им - като енергиен център може да привлекат инвеститори, създавайки нови работни места и икономически растеж, заявяват от ССИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика