„Стадото“ със Захари Бахаров открива Киномания в НДК

Захари Бахаров и малката Весела Вълчева в кадър от филма "Стадото".

38-о издания на кинофестивала започва от 13 ноември

Филмът на  Милко Лазаров със световна премиера в Лондон месец по-рано

История за отношението на обществото към различния човек

Новият филм на режисьора Милко Лазаров „Стадото“ със Захари Бахаров в главната роля ще открие 38-ото издание на филмовия фестивал Киномания, което тази година ще бъде от 13 ноември до 1 декември в Националния дворец на културата. Лентата, която е трети игрален филм на Лазаров след „Отчуждение“ и „Ага“ ще има своята световна премиера в официалната селекция на кино фестивала в Лондон през октомври, един от най-престижните тематични форуми в света.

„Стадото“ е разказ за Али и дъщеря му Тарика, които живеят мирно, но изолирано от общността си в българско село. Тарика е започнала да развива „крила на пеперуда“ – костно заболяване, което е наследила от майка си и което дълго време е будило суеверия в селото. Али е готов да направи всичко за дъщеря си, за да я защити, когато нетърпимостта на малкото им населено място се превръща в заплаха.

Филмът е в официалната селекция на кинофестивала в Лондон.

„От години се интересувам от отношението на обществото към различния човек. Вълнува ме как се поражда усещането за страх от непознатото, ксенофобията и неприемането на невидимото. Обяснявам си тези тревоги на модерния човек с неговото безразличие към Бог. Човекът обаче е Божествено създание“, споделя режисьорът Милко Лазаров.

В ролите на Тарика и Али са Весела Вълчева и Захари Бахаров, партнират им Иван Савов, Иван Бърнев, Валерия Върбанова и Христос Стергиоглу. Сценарият е на Екатерина Чурилова, Симеон Венциславов и Милко Лазаров. Оператор e Калоян Божилов, сценографията и костюмографията са на Ивайло Петров и Кирил Наумов, композитор е Пенка Кунева.

Филмът е продуциран от Веселка Кирякова, в ко-продукция със студиа от Германия, и Люксембург. Пълната програма на фестивала ще бъде обявена в края на септември.

„Киномания“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г.

Захари Бахаров играе активно в театъра, както и в български и чуждестранни кинопродукции. Той е един от малкото европейски актьори, които имат привилегията да участват в култовия сериал "Игра на тронове", както и в последния епизод от серията "Мисията невъзможна" 8. След краткото, но забележимо екранно време в един от най-гледаните сериали на НВО, Захари получава нова роля в друга световноизвестна продукция - в шести епизод на "Геният" - първият изцяло игрален сериал на National geographic.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино