Станилия Стаменова се класира за финал „А” на 200 м кану на „Евро 2017” в Пловдив

Световната шампионка от 2015 г. в едноместното кану на 200 метра Станилия Стаменова ще се бори за европейската титла в тази спринтова дисциплина на първенството на Стария континент на гребния канал в Пловдив. Финалната гонка е в неделя от 13.37 часа, а за нея софиянката се класира, след като завърши трета във втора предварителна серия с резултат 50,888 секунди на 1,816 секунда зад победителката Альона Наздрова (Беларус) и на 70 хилядни зад Паула Постару (Румъния). Най-сериозни съпернички на голямата ни надежда за титла и медал в неделния финал на 200 метра едноместно кану ще бъдат европейската шампионка от „Москва 2016” Олеся Ромашенко (Русия), която спечели първа серия с респектиращ резултат от 47,900 секунди, и унгарката Кинчьо Такач.

Една българска лодка участва във финал „А” в събота – на двойка каяк на 1000 метра при жените, в която заявки бяха подали едва 5 екипажа. Даниела Недева и Анастасия Лавренова финишира на четвърто място за 3:49,880 минути, като изпревариха украинките, но останаха далеч от първите три лодки в крайното класиране. Над всички бяха унгарките Река Хагимаши и Рамона Фаркашди, следвани от каякарките на Полша и Германия. Маджарките бяха подкрепяни от колоритна агитка от свои сънародчини, екипирани със специално направени за първенството фланелки и всички необходими атрибути за вдигане на невъобразим шум на една от двете трибуни край Кулата на гребния кавал в Пловдив. След съботните финали гребците на Унгария водят убедително в генералното класиране по медали с 5 златни и 1 бронзов, следвани от представителите на Германия с 3 златни и 1 бронзов, и Португалия – с една титла.

От останалите български лодки най-близко до директно класиране за големия финал „А” бе Кристиан Душев в едноместния каяк на 200 метра, където нашият състезател завърши втори на 0,792 хилядни зад победителя Бенче Хорват (Унгария). По регламент директно на финал отиват само победителите от предварителните гонки, а заелите от второ до седмо място в тях отиват на полуфинал. Сестрата на Кристиан Душев Олимпия Душева остана осма в своята серия на едноместен каяк на 200 метра и седма от 7 лодки на двуместен каяк с 19-годишната Пламена Съйкова. Мъжката ни двойка каяк Даниел Караколев-Станислав Димитров завърши на шесто място в серията си на 200 метра от 7 лодки в нея.

Мирослав Кирчев спечели финал „Б” на 1000 метра едноместен каяк и зае 10-о място в крайното класиране в тази дисциплина, в която европейската си титла от „Москва 2016” защити португалецът Фернандо Пимента, следван от световния шампион за 2015 г. Рене Поулсен (Дания), докато олимпийският първенец от „Рио де Жанейро 2016” Маркус Валц (Испания) финишира последен девети във финал „А”. На 17-о място в крайното класиране остана четворката каяк на България, която завърши осма във финал „Б” в съботния сутрешен сеанс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт