Руски пътнически самолет АН-24 се запали при аварийно кацане, пилотите загинаха (СНИМКИ и ВИДЕО)

Мариана Аршева: Направила съм много хора известни – политици, певци, дизайнери!

Горещо време днес, аксималните температури ще са между 30° и 35°

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Черна гора Тя ще е основен говорител в конференция за Западните Балкани

Падналата изолация няма да спре часовете в пловдивската ПГ по битова техника

Откриха нов потенциален риск в „Боинг 737 Макс“

Астероид удари Пуерто Рико (ВИДЕО и СНИМКИ)

Днес ще е пикът на горещата вълна, обхванала Европа

Правителството на Венецуела е осуетило опит за преврат

Бедствено положение е обявено в Котел

Ердоган: Няма индикации, че Тръмп ще наложи санкции на Турция заради С-400

Спецсъдът гледа мярката на кмета на Костенец

​Промените в Закона за енергетиката влизат в НС

Маурицио Сари е най-суеверният треньор

На 27 юни 2019 да почерпят

Станислава Стоянова: Отминаха времената, когато институциите се отнасяха пренебрежително с учителите и „разпускаха седенки“

Среща с учители и директори на училища и детски градини проведе в Павликени народният представител от ГЕРБ – В. Търново Станислава Стоянова, която е член на парламентарната Комисия по образование и наука.

Заедно с народния представител, във форума участваха председателят на ОбС Павликени Ваня Антонова и председателят на комисията по образование и култура при Общинския съвет Марияна Добрева. Обсъдени бяха много теми, касаещи сферата на образованието, като най-голямо внимание бе обърнато на дуалното образование и реформата на сектора.

Представителите на средното образование поставиха въпроси по няколко теми. Една от тях бе административната работа, с която са натоварени в хода на учебния процес. Друг обект на дискусия стана задължителното преминаване в по-горен клас в началното образование и колко важен е периодът от 1-ви до 4-ти клас, в който се изграждат навици за учене и се полага основа от знания. Народният представител от комисия по образование и наука пое ангажимент да представи проблемите пред своите колеги в Народното събрание и да обсъди с тях възможните начини за намиране на решение.

В хода на срещата Станислава Стоянова обобщи свършеното през последните две години в сектора образование:

„В образованието правителството поставя акцент върху грамотността, качеството, инвестициите в учителите и професионалното образование. През 2019 г. за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. 1,380 млрд. лв от държавния бюджет са предвидени за сектора образование само в рамките мандат 2017-2021, като се предвижда двойно нарастване на работната заплата на учителите спрямо началото на мандата. През 2018 и 2019 година се модернизира на материалната база в над 500 училища и детски градини на стойност над 700 млн. лв. Работи се активно за връщане в клас на отпадналите деца чрез механизъма за съвместна работа на институциите и благодарение на работата на над 1200 екипа досега бяха върнати около 42 000 деца в класната стая“.

Пред събеседниците си народният представител каза още: „Отминаха времената, в които институциите се отнасяха пренебрежително с учителите, времената, когато се „разпускаха седенки”. Днес вече активно се работи за възвръщане на авторитета на учителската професия, за привличане на нови, млади кадри, за подобряване на образователната инфраструктура и повишаване качеството на образователния продукт. Днес педагогическите факултети на университетите са пълни със студенти желаещи да придобият преподавателска професия и това е едно от доказателствата, че сме на прав път”.

Павликенските учители изразиха своята безапелационна подкрепа за реформите в сферата на образованието. Присъстващите педагози бяха единодушни, че от двадесет години насам това е първото правителство, което наистина прави нещо смислено и съществено по отношение на средното образование. И, че още помнят годините около 2008-ма, когато се налагаше да излизат на протести в борба за по-добри условия на труд и повишаване на качеството на образованието. Те заявиха, че грижата, която се полага за сектора, е показателна за добрата работа на правителството.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.