Станислав Младенов: Добра новина е, че държавата полага усилия да осигури още средства за технологична модернизация

Добра новина е, че държавата полага усилия да осигури средства, с които да има наддоговаряне на процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия. Това коментира членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов. Той присъства на среща между представители на бизнеса и на управляващите на тема "Парите по Плана за възстановяване и европейските структурни фондове".

"Този факт показва, че министрите наистина мислят как да подкрепят българския бизнес, коментира той. - На срещата стана ясно, че средствата за наддоговаряне на процедурата за технологична модернизация ще бъдат в размер на около 40 млн. лв. Парите не са достатъчни, но все пак ще подпомогнат между 60 и 150 фирми в зависимост от това как ще бъдат разпределени по сектори".

Станислав Младенов добави, че БСП категорично стои на страната на малкия и среден бизнес и продължава да подкрепя иновативния процес в страната. "Абсолютно сме категорични, че само безвъзмездната финансова помощ може да бъде основен стимул за насърчаване на иновативната стъпка и научно изследователската и развойна дейност в страната, каза той. - На мой въпрос по темата, за съжаление, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев беше категоричен, че тенденцията е към намаляване на грантовете, които постепенно ще стигнат до 50%. А това не е в полза на българския бизнес".

Според Станислав Младенов, изключително успешната оптимизация на работния процес, направена от страна на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" заслужава адмирации. "Експертите там действат бързо при оценката на подадените проектни предложения, а в същото време изключително много изчистиха и изсветлиха правилата", коментира той.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София добави, че по време на срещата са станали известни и два крайни срока, които фирмите са очаквали да разберат. "Първите договори по процедурата за технологична модернизация ще дойдат в края на януари, каза Младенов. - А списъкът с одобрените кандидати по процедурата за дигитализация в малки и средни предприятия ще бъде публикуван до края на февруари".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика