Станислав Недков - Стъки - Контрапротестърът

ММА боецът Станислав Недков - Стъки, известен още като съпруг на бившата телевизионна водеща Юлияна Дончева, поведе контрапротеста в защита на кабинета „Борисов-3”.

Той събра съмишленици, недоволни от блокадите на кръстовищата в София, откъдето се издигат лозунги за оставка на министър-председателя и главния прокурор. При това обяви във Фейсбук, че е избран за техен лидер.

Като водач на поход с контрапротестиращи Стъки призова т. нар. „Отровно трио” - професор Минеков, медийния експерт Бабикян и адвоката Хаджигенов, да се явят на дебат с него по телевизията. „Дебатът е, за да се каже ясно на всички мислещи български граждани кой за какво се бори и какво иска да постигне с действията си”, написа в профила си спортистът.

На поканата му не откликна никой, но това не намали обществената му активност. Той разказа пред журналисти, че създава Национално движение срещу незаконните блокади и обясни мотивите си - своите и на тези, които застанаха до него.

„Искаме възстановяването на законността в София и в цялата страна. Не сме свързани с никоя партия, но не може да търпим повече това, което става всеки ден у нас. Да се поругава гербът, флагът. Да се хвърля храна, докато има гладни. И двама-трима катунари да пречат на движението в цяла София. Това не са софиянци, това са хора от Видинско, Монтанско и цялата държава, които са докарани, за да блокират нормалните хора”, каза той, цитиран в повечето проправителствени медии.

Сайтовете на бунтарите срещу властта припомниха, че „борецът за ред в уличното движение” неведнъж досега е имал разправии с пътни полицаи. Миналото лято млада жена се оплака, че Стъки я засякъл с aвтoмoбила си и вместо да се извини, започнал да я заплашва. Полицейската проверка не може да изясни вярна ли е защитната му теза - че не той е шофирал колата, а негов приятел, чието име той не пожелал на издаде. Спopeд зaпoзнaти oбaчe нeгoв пpиятeл, a нe тoй, e шoфиpaл aвтoмoбилa.

„На Cтъки мy e мнoгo тъпo, зaщoтo нe иcкa дa нaкиcнe тоя, нa кoгoтo e дaл кoлaтa си, нo и нe иcкa дa oпepe пeшкиpa зapaди него”, кoмeнтиpaха тогава нeгoви близки.

По това време ММА боецът е познат вече на катаджиите. Година по-рано той блъска патрулка и ранява двама полицаи. Заради това ocтaна бeз книжкa и плaща глoбa, нo не след дълго е забелязан отново да шофира свободно.

Активната му котрапротестна дейност продължи тази седмица със събиране на подписи пред пилоните на НДК и след това пред румънското посолство от 18 до 20 часа. „Събираме се там, защото румънското посолство стана символ на беззаконието и насилието на една жена, която искаше да прибере децата си у дома”, каза той пред микрофоните. За пет дни сме събрали над 3500 подписа.” Идеята му е подписката да бъде внесена в Столичната община и СДВР, които да разгонят, съгласно правомощията си, протестиращите срещу корупцията и беззаконието.

„Всеки един протест трябва да спазва закона. Това, което става в България, не е протест, а вакханалия. Някакви хора тормозят тези, които искат да си вършат работата и да се приберат”, каза той.

Като контрапротестиращ Стъки е в ново амплоа. Преди да се прочуе като мъж на Юлияна Дончева, той е познат в спортните кръгове като състезател по ММА. Бори се за UFC-отбор, а от 2014 г. става президент на Българската федерация по смесени бойни изкуства (ММА).

Роден е на 9 декември 1981 г. във Велико Търново. Едва 10-годишен влиза в спортното училище „Георги Раковски” в родния си град. Там тренира борба - свободен стил. Малцина виждат в него тогава бъдещия медалист от национални и международни състезания. През 2005 г. започва да учи бразилско джиу джицу, в същата година побеждава в Националния шампионат по граплинг, а през следващата - и на Европейското първенство по граплинг в София.

За Стъки 27 август 2011 г. е паметна дата, тогава е дебютът му в Рио де Жанейро, Бразилия, където пред 16 000 души побеждава бразилеца Луиз Кейн с технически нокаут.

На 10 ноември 2012 г. се изправя срещу легендарния боец Тиаго Силва - доминира в първите 2 рунда, но губи в третия. Резултатът от този мач обаче е анулиран, защото допинг пробата на Силва се оказва положителна. На 16 февруари 2013 г. Стъки дебютира в средна категория на среща с Том Уотсън. Губи във втори рунд.

Сключва брак с атрактивната Юлияна Дончева - тв водеща и бизнесдама, изкушена от политиката, през лятото на 2010 г. На 30 юли 2014 г. се ражда синът им. Наричат го Станислав Недков (Младши). Тази година двамата празнуват „розовата си сватба”. „Тя прави много хубави десерти и ако нямахме вкъщи спортна пътека, сега щяхме да купуваме нови дрехи, защото старите нямаше да ни стават”, споделя съпругът - общественик по телевизията. Тези дни обаче той контрапротестира и телесната му форма е забележимо отлична.

Имахме любов от пръв поглед 

Със Стъки се запознахме на рождения ми ден. След шест месеца той ми предложи брак и след още шест се оженихме, пак на рождения ми ден. Явно имахме любов от пръв поглед, нямаше никакво замисляне. Бях на 44, а той на 28 години. Нямах притеснения за възрастовата разлика, но всички ми обясняваха как той след време ще си намери по-млада жена. Не исках да бъде без наследник и пробвах всичко, което е възможно, за да забременея.  

Съпругата му Юлияна Дончева

Прави нещата със сърце

Познавам го и като състезател, и като ръководител. Бях един от хората, които му подписаха да основе федерацията по ММА. Той е човек, който прави нещата със сърце. Направи и невъзможното за спорта. Изключително грижовен е към бойците, защото и той е минал по техния път и знае през какви трудности преминават. Той е истински боец и като президент.

Румен Стоилов, президент на БФДжудо, бивш президент на БФСамбо

Упорит и всеотдаен

Упорит и всеотдаен, няма човек, когото да не изслуша и да не му каже две-три хубави думи дори и в най-трудните моменти. В него видях изключителни качества за добър ръководител и застанах за гърба му, дори когато синът ми Атанас Джамбазов, който сега се подготвя в Лас Вегас, подкрепи друга организация.

Кръстю Джамбазов, един от основателите на ММА в България

Истински и верен приятел

Той е истински верен приятел, каквито в днешно време рядко се срещат. Познавам го от 2013-а и именно той ме въведе в тънкостите на смесените бойни изкуства. Нашият спорт е като религия, а точно той беше човекът, който ми вдъхна вяра, че мога да успея.

Георги Валентинов, един от най-добрите ни ММА бойци

Дълбоко посветен на Бога и религията

Ако съдим по профила на Станислав Недков в социалните мрежи, той е примерен християнин, дълбоко посветен на Бога и религията. Стъки много често публикува икони, притчи, цитати от Библията и послания за тайнството на семейството и мястото на вярата в живота на хората.

„Отвори ни Господи, очите да виждаме живота в истинска, а не в лъжлива светлина, и да помним всякога, че преди всичко трябва да търсим Твоето Царство и Твоята правда”, гласи една от последните му публикации във Фейсбук. Недков не пропуска да отбележи всеки християнски празник с пост в социалните мрежи.

Коментари

Задължително поле