Станишев: „Ислямска държава“ е преминала върха на своята експанзия

Снимка: Архив

„Ислямска държава“ е преминала върха на своята експанзия. В Ирак имаше над 20 представители от европейски страни. Там благодарих на пешмергите, които се опълчиха на джихадистите.“ Това заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред БНТ.

Всички разбираме, че хората са уплашени от бежанците, заяви Станишев. Със сигурност този страх идва от несигурността. Според Станишев трябва да сме наясно, че миграцията и бежанската криза ще са проблем, с който трябва да се справяме през следващите години и десетилетия.

„Всички социалисти в Европа казваме едно и също - тези хора трябва да бъдат приети цивилизовани, но трябва да има и засилване на охраната по границите, борба с трафикантите, ЕС трябва да инвестира в стабилизирането на Близкия Изток и Северна Африка“, заяви Станишев.

Според Станишев има сериозен проблем в Европа, което се дължи на дясната политика, с „фетишизирано затягане на коланите“. Не осъзнаваме какво имаме на нашия континент като постижения, сега живеем в мир и сътрудничество, но това не е гарантирано завинаги. Европа трябва да стане социална, заяви Станишев.

Без подкрепата на БСП, Румен Радев нямаше да бъде избран за президент. Нагласата на обществото у нас е за промяна, трябва да докажем в следващите месеци, че можем да предложим програма по отношение на доходите, икономиката и социалната сигурност. Хората имат нужда от работеща икономика, каза още председателят на Партията на европейските социалисти.

Коментари

Задължително поле