Станишев: Успехът на срещата в София са поетите инвестиционни ангажименти към Западните Балкани

Снимка: Архив

"Срещата на върха ЕС- Западни Балкани беше важна за България. В наш пряк интерес е бъдещето членство на страните от Западните Балкани в ЕС, стабилизацията на региона да се случват, защото не може ние да сме добре, ако съседите ни са зле". Това председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев по БНР.

„Срещата е част от един процес, който не приключва с нея. Задача на България е да не приключи с една декларация, в която има немалко конкретика в икономически и инфраструктурен план, но не достатъчен политически ангажимент. Трябва да работим Съветът през юни да стартира преговорите с Република Албания – това е позиция на социалистите. Дай Боже, да се отворят нови глави, т.е. да има динамика, която да затвърди тази политическа декларация“, каза Станишев.

Според лидера на ПЕС и Зоран Заев и Алексис Ципрас има желание за приключване на спора за името на западната ни съседка: „Това, което се случи в момента – двамата лидери на Гърция и на Република Македония поемат тежък политически риск, защото винаги ще има аргументи и хора, които ще кажат, че не трябва споразумение и този безкраен спор за името на Македония да продължи, но те искат да се променят нещата като отношение между страните и го правят“.

Станишев подчерта, че социалните неравенства в държавите от Западните Балкани са крещящи и са освен икономически, но и обществен и политически проблем: „За да се преодолеят са необходими инвестиции. Това е въпрос и на национална политика, и на европейска политика. Ако позитивни неща в тази Софийска декларация това са доста конкретните ангажименти, свързани с икономическото развитие, инфраструктурното, и транспортното, и дигиталното, и „Еразъм +“. В крайна сметка мащабът на тези инвестиции и подкрепата ще бъдат свързани и с преговорите, които тепърва започват за европейския бюджет, защото те са функция на това с колко пари ще разполага и ЕС. Това, в което съм е убеден е, че когато всички свързваме толкова очаквания с Европа, тя да реши мигрантската криза, да има сигурни граници, да има координация в борбата срещу тероризма, обща отбрана и сигурност – всичко това с 1% от БВП на страните членки – как става тази работа. Как се отнасяме към този наш Съюз“.

Лидерът на ПЕС потвърди, че в Европа се налагат двойни стандарти спрямо страни членки на Съюза: „Аз лично се боря с този феномен ежедневно почти. Аз съм един от най-активните евродепутати по темата Шенген. Това е скандално за мен, което се случва. От 2011 година България е изпълнила критериите. Има много ясно разписани правила и те се нарушават от самият ЕС заради няколко държави, които имат свои вътрешен дневен ред“.

Станишев коментира и темата за командированите работници: „В момента, под Българското председателство на Съвет на ЕС – това е един от конкретните успехи, се постигна работещ компромис. По транспортната директива не се е постигнал засега, но не трябва да се отказваме, защото всички български евродепутати, от всички политически групи, още миналата година обявихме единна позиция, която защитава нашия интерес, търсим партньори, засега не сме в мнозинство, но има и друго нещо - когато ние поставим нашите въпроси трябва да се научим на търгуваме. Ние все още не сме се научили да отстояваме интересите си в ЕС“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика