Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Стани булка във Възрожденския комплекс на Шумен

В Сребровата къща ви очаква ретро фото.

Ретро фото и нощни турове с факли привличат туристи

От нежна булчинска рокля до пищна ромска премяна, от костюм на занаятчия до униформа на руски воин може да облече всеки, който посети Сребровата къща в Шумен. Обновен, вековният дом на възрожденския учител Димитър Сребров посреща гости така, както е било преди повече от век. От два месеца къщата е отворена за туристи, а сред най-големите атракции е ретро фото с над 140 костюма. Обособено е неслучайно, а според традицията – чичото на даскал Димитър е бил фотограф, живял е тук и е имал ателие, обясняват аниматорите. Посетителите могат да се пременят във всеки тоалет и ако пожелаят, могат да се снимат или да си доведат фотограф. Нещо повече – нито един от предметите и мебелите в уютната двуетажна къща не е под възбрана за докосване, гостите могат да сядат по столовете край масите, по миндерите в просторната гостна, обяснява Ваня Стоянова, управител на общинското предприятие “Туризъм, публични прояви и атракции”.

Сребровата къща вече е популярна като дом на етносите и толерантността, защото всяка от стаите е обзаведена според традициите на различните етноси, които по онова време са съжителствали в Шумен. Има стая с руска атмосфера, с арменска подредба, с еврейска, турска, ромска. Подобна къща има само в Пловдив, а тамошните създатели признали на шуменци, че са им достойна конкуренция. В приземния етаж на къщата има и винарна с възможност за дегустации и семейни тържества.

В стаите от възрожденския дом няма вещи, забранени за пипане.
В стаите от възрожденския дом няма вещи, забранени за пипане.

В съседната къща “Баба Райна” пък туристите могат да чуят на живо хорово пеене. Тук функционира концертна зала и зала за репетиции, където твори шуменският хор “Бодра песен”, а репетициите са отворени за посетители, всеки турист може да ги послуша.

От началото на юни във Възрожденския комплекс на Шумен отваря врати и къща “Бучевинови”. Тук първо ще заработи дърворезбар с учениците си, а всеки посетител сам ще може да хване длетото и да си купи сувенир. Ще има и кът на тъкача със стан, на грънчаря с автентично колело, на кожаря, дори ракиджийница.

Старите къщи на Шумен работят без почивни дни, а заявки и запитвания може да се правят на 0887 430 011. Общинското предприятие по туризъм предлага и нощни разходки с факли из града, както и религиозни турове. Поне два часа ще са ви нужни за всеки от маршрутите. Ако изберете “Архитектурният Шумен” ще преоткриете нощната красота на града под Илчов баир от площад “Оборище” до Руски паметник с многобройните му стари къщи и сгради с уникални фасади. Маршрутът “Духовните храмове на Шумен” пък ще ви отведе от църквата “Свето Възнесение” през арменската апостолическа църква “Св. Богородица” до Томбул джамия.

Неслучайно Шумен беше отличен за туристическа дестинация №1 на България за миналата година в конкурс на Министерството на туризма. За още туристически възможности вижте www.tourism-shumen.com.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.