Старата Скопска чаршия е най-големият пазар на Балканите

Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Старата Скопска чаршия е най-големият пазар на Балканите, който повече от седем века е част от града. Разположен на източния бряг на река Вардар, от Каменния мост до Бит пазар и Калето пазарът бил градски център за търговия още от 12. век. Построен е по примера на другите византийски столици. През 16 – 17 век става един от най-важните пазари на Балканите, а в средата на 18 век на чаршията има над 2000 дюкяна.

Тесни улици са покрити с калдъръмени камъни, през които се тъкат историите на скопчани, нанизани магазини в които се продават най-разнообразни стоки, занаятчийски работилници, в които все още се съхранява някой стар занаят. От всеки ъгъл докосва миризма на скара и кебапчета от многото ресторанти, кебапчийници, кафенета, сладки ориенталски деликатеси, старо-нови чайни, където се поднася чай в малки стъклени чаши на метални подноси. По магазините могат да се купят ръчно изработени бижута, филигран и сребро, както и златни огърлици.

Въпреки няколкото бедствия – пожара от 1689 година и земетресение през 1963 година, Скопската чаршия е оцеляла и до днес и представлява гордостта на града. Преобладава османската архитектура, но се забелязват и останки от византийската.

Повече за Македония и Скопие на www.macedonia-timeless.com.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм