Стара Загора е сред общините с най-добро финансово състояние

По данни на Министерството на финансите, Стара Загора е в групата на общините в България, които са в най-добро финансово състояние. Местните данъци и такси са едни от най-ниските спрямо останалите големи общини и не са променяни от 2012 г. Това заяви по време на годишния си отчет кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Същевременно, без да се натоварват финансово хората, в общината се извършват мащабни проекти за подобряване на градската среда, на уличната, образователната, културната и спортна инфраструктура с европейски средства.

„Това се постига с по-голяма ефективност. С прозрачни обществени поръчки ние успяхме да намалим цените на много от услугите, които Общината ползва. По времето на бившия кмет проф. Светлин Танчев, сметосъбирането и сметоизвозването струваше на година 7,5 млн. лева. Ние успяхме да го намалим на 6,5 млн. лева. За два мандата се спестяват 8 млн. лева” – каза Живко Тодоров. Редуцирани са цените за улично осветление с 30%, а за асфалтиране и ремонт и смяна на тротоари – са сред най-ниските в страната.

Кметът на Община Стара Загора е категоричен обаче, че автомобилите, които замърсяват повече атмосферния въздух, трябва да плащат по-висок данък.

„Във всеки един данък трябва да има заложена философия, смисъл и дух. В този случай, с оглед и на проблемите, които има България с най-замърсения въздух в Европа, всички сме отговорни към околната среда. Ако обществото смята, че трябва данъкът да остане такъв и той се запази, нека знае какви са заплахите от това. И когато следващите години някой дойде да протестира защо е замърсен въздухът, да е наясно с причината” – заяви кметът на Стара Загора.

По време на отчета той акцентира и на Индустриалната зона „Загоре” от модерен тип, която ще започне да се изгражда в началото на следващата година. Към нея вече има заявен инвеститорски интерес, а продажната цена на квадратен метър ще бъде между 22 и 25 евро. Акционер в индустриалната зона е Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД с вноска от 3,5 млн. лв., „Ще има ефект за града – по-висока заетост, ще се плащат данъци в бюджета на Общината“ - добави Живко Тодоров.

Той отчете и изпълнението на проектите, които се реализират в общината с европейски средства. „Знам, че в момента жителите на Стара Загора са затруднени заради мащабните ремонти, които се извършват в центъра на града, в парк „Митрополит Методий Кусев” и на моста към индустриалната зона, но те изискват нужното време. След края им хората ще усетят положителната промяна. Ако до 20 декември не бъде завършен ремонтът в централната част на града, изпълнителят ще започне да плаща санкции. Ще бъдем безкомпромисни както със срока на изпълнение, така и с качеството” – заяви кметът.

„Проектът за надлеза над бул. „Славянски“ е конфликтен, защото затворихме почти цялото движение в града заради изпълнението му, което създаде много неудобства за гражданите. Мостът беше опасен“ - категоричен е Живко Тодоров. След неговото реализиране ще има четири платна а движение, което ще облекчи трафика. Ще бъдат изградени удобни тротоари и велоалея, както и две кръгови съоръжения по бул. „Славянски”.

Живко Тодоров припомни, че през последните години изцяло беше обновен градският транспорт. Направиха се удобни спирки с електронни табла. Предстои да се въведе видеонаблюдение на възлови кръстовища. Ще бъдат монтирани интелигенти светофари, които ще регулират трафика. Автобусите и тролейбусите ще бъдат оборудвани с автоматична система за таксуване.

Община Стара Загора има спечелен проект по Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Ще се ремонтира водоснабдителната мрежа, ще се асфалтират улиците и ще се изгради канализационна мрежа, защото такава липсва в една част от квартала.

Започва цялостен ремонт на руския пазар, който ще придобие модерен облик, а улицата до него ще бъде с четири платна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони