Старите договори поскъпват с инфлацията

Кабинетът прие Методика за индексация в строителството, която ще позволи оскъпяване на дейности по стари договори с размера на инфлацията.

Актуализират цените на всички строителни дейности, извършени след юни 2021 г.

Индексацията няма да има таван, правителството прие предложената методика 

Важи и за вече извършена работа

Цените по старите договори за строителство ще могат да нарастват заедно с инфлацията. Това реши служебното правителство като прие Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация. Документът е приет от служебния кабинет на основание чл.117а, ал.1 от Закона за обществените поръчки.

“Основната цел на методиката е да отчете инфлационния риск чрез обективна и справедлива индексация на стойността на изпълнени и предстоящи дейности”, се казва в съобщението на Министерски съвет.

В документа е заложено индексацията на строителните дейности, извършени след 30 юни 2021 г., да е без таван. Така актуализацията по договорите реално ще може да покрие извършваните разходи, вместо да се налага фирмите да работят на загуба или да прекратяват вече подписани контракти въпреки неустойките по тях. Предходният вариант на документа гласеше, че работата по старите строителни договори може да се индексира с максимум 15 на сто, но тъй като инфлацията вече е по-голяма, а оскъпяването на строителните материали е средно 60 на сто, методиката бе променена от служебното строително министерство.

Според методиката няма да се ограничават и действието на актуализацията и тя ще е валидна не само за строителните дейности, които тепърва се извършват, но и за всички фактурирани за този период работи, свършени от строителните компании. Контрактите, които могат да бъдат индексирани, са всички, за които оферти са подавани след 31 декември 2020 г.

Липсата на индексация беше една от причините фирмите от сектора да отказват да изпълняват сключени договори, чиито цени са се увеличили в пъти от момента на кандидатстване до времето, в което се възлагат реално. Заради проблема страната рискуваше да изгуби еврофинансиране, а общините да не могат да изпълнят програмите си за обновяване на пътна и водна инфраструктура. Сега този проблем е решен.

“От началото на 2021 г. сме свидетели на прогресираща инфлация в цените на производител в целия промишлен комплекс. Към 31 декември 2021 г. общият индекс на цените на производител в промишлеността бележи ръст от 33,7 пункта спрямо стойностите към 31 декември 2020 г. (от 109,4 на 143,1), което свидетелства за инфлация от 30,78%. В средногодишен план инфлацията в промишлеността през 2021 г. спрямо 2020 г. е 16,36%”, беше записано в обосновката за предлагане на методиката от регионалното министерство.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика