Старозагорският митрополит Киприан - Диригент в църквата

В Неделята на светите праотци Траянополският епископ Киприан стана новият Старозагорски митрополит. На 11 декември сутринта в синодалния параклис „Св. Цар Борис” се проведе каноническият избор за митрополит на Старозагорската епархия. Патриарх Неофит обяви резултатите. Киприан бе избран с 8 гласа „за” от общо 13 гласували архиереи. Петима се въздържаха.

Синодът започна скоростно да се обновява. Само за три години близо половината от състава му вече е с митрополити, които още не са навършили 50 години. Не прави изключение и най-новото попълнение. Старозагорският митрополит Киприан, който беше канонично утвърден тази неделя, е едва на 40. За критериите на църковната йерархия това е направо тийнейджърска възраст. „Младият също има предимства и едно от тях е неговата енергичност” - така Средно- и Западноевропейският митрополит Антоний, който организира първия кръг от изборите за Старозагорски митрополит, коментира факта, че Киприан беше излъчен като един от двамата кандидати за поста още при първото гласуване. Имаше основание за това.

Новото си служение Киприан започва след 19-годишен стаж при Врачанския митрополит Калиник - шест от тях като негов викарен епископ. Истински тест за смирение и издръжливост, имайки предвид трудния характер на владиката - въпреки всичко Киприан се грижи за него като роден син. Дори и сега, когато Калиник е в болница.

Докато служеше във Врачанската епархия, Киприан изглеждаше, че не е популярен в широките църковни среди. Знае се, че предпочита да развива качества, а не медиен имидж. Без много шум например организира акция в помощ на бедстващите от гр. Мизия през 2014 г. А въпреки административните си отговорности намираше време да се посвети и на една стара любов. Преди да приеме монашество завършва средно музикално училище - музикант по призвание, той години наред дирижираше Представителния хор на Врачанската епархия. Започна да изнася турнета в чужбина, спечели няколко международни награди и така го направи популярен и зад граница. Имаше съвместни концерти и с Врачанската филхармония.

Доверието, което очевидно му гласуваха на първия тур от изборите старозагорските епархийски избиратели, е и впечатляващо, и разбираемо. Новият митрополит е техен земляк - роден е в Казанлък, а негов духовен баща е вече покойният Старозагорски митрополит Панкратий, който го въвежда в монашеството през 1996 г.

Самият Панкратий беше твърде противоречива фигура - и заради агентурното си минало в ДС, и заради инспирирането на разкола. Но ще бъде запомнен и с безспорния авторитет, който имаше сред паството си - по време на църковното разделение той се оказа единственият митрополит, който съхрани целостта на епархията си. „Като църковен администратор и умел дипломат дядо Панкратий е пример за мен”, е признавал неведнъж Киприан.

Още в първото му слово като новоизбран Старозагорски митрополит пролича, че си дава сметка за изпитанията, които го очакват. Предстои му да оглави епархия, която не е овдовяла, а овакантена - досегашният митрополит Галактион беше освободен от длъжност поради тежка болест. Но в Старозагорско вече пълзи слух, че макар и лишен от говор, бившият митрополит ще опита да управлява в сянка.

Киприан ще трябва да спечели и „братолюбието” на петимата митрополити, които не гласуваха за него. Може би някои от тях са подразнени от факта, че още като епископ Киприан спечели доверието и на патриарха - неофициално Неофит се консултира с него в няколко сюблимни моменти от църковния живот. Обяснимо е. За разлика от част от събратята си Киприан е вещ в църковното право, познава европейското законодателство и говори английски, италиански и испански език. Така че очакванията към него като ново попълнение в Светия синод са оправдано високи. И дано не разочарова паството си. А и от седем века насам за първи път имаме български архиерей, който носи същото име, което е имал един от най-ерудираните духовници в тогавашния православен свят - св. Киприан Българинът, митрополит на Киев, Москва и цяла Русия. От Киприан Старозагорски зависи дали историята ще го помни, както помни и неговия съименник от ХIV век.

 

Панкратий му е духовен наставник

Митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 8 март 1976 г. в Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорския митрополит Панкратий. От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанската света митрополия. По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и по решение на Св. синод е възведен в архимандритско достойнство на 31 август 2003 г. През февруари 2006 г. по решение на Св. синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия.

За него

Служение, а не власт!

На един млад митрополит трябва да му се пожелае преди всичко здраве. Дълги години да бъде митрополит! Защото честата смяна на началника не е добре за подчинените и за самата работа. Пожелавам му да развива себе си във всички области, които са важни за един митрополит - да е добър християнин, да бъде пример за всички останали християни, да бъде добър богослов не само защото има диплома за това, а да има пълно по смисъл послание към хората. Навремето имаше един митрополит, който беше сложил на вратата си надпис: „Оня, който тайно клевети ближния си, ще изгоня”. Това е текст от псалтира - псалом 100. След година обаче този надпис изчезна от вратата му. Не препоръчвам на митрополит Киприан да слага такъв надпис, но винаги да има предвид този стих от псалома. Преди две години при ръкополагането на един епископ в съседна държава главата на църквата беше казал: „Нашата дейност е служение, не е власт. Горко оногова, който смята, че е власт”…

Иван Желев, бивш шеф на Дирекцията по вероизповеданията

Господ да му дава здраве и сили

Старозагорската епархия е голяма, историческа епархия. Пожелавам на митрополит Киприан тази епархия действително да бъде цветуща , да има духовна просвета , църкви и манастири да процъфтяват. Да има свещеници млади като него. Защото наистина не ни достигат свещеници. И да бъде обичан както предишните митрополити и от вярващите, и от клира. Господ да му дава здраве и сили!

Ловчански митрополит Гавриил

Пожелаваме успех по принцип

За избора на митрополит Киприан моля да се обърнете към главния секретар на Светия синод. За мен темата е много дълга. По принцип пожелаваме успех на всички духовници. Както и на всички хора - всеки на своето поприще да изпълнява мисията, за която е избран и определен.

Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети