Стартират търгове за пътища за 3,5 млрд. лв.

Търгове за пътища на стойност 3,5 млрд. лв. стартират през 2018 г., каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов по време на форум за инфраструктурата. Той съобщи, че по-големите поръчки за строителство включват рехабилитация на магистрала „Хемус“. В допълнение през март ще стартират процедури по търгове за инженеринг на пътя Видин - Ботевград, за да може през 2019 г. да започне реалното строителство.

До 2 месеца започва строителството на магистралата Калотина – София, уточни Атанасов. Предстои и старт на процедура за изготвяне на разширен идеен проект на магистрала Черно море.

„Разполагаме с почти 5 млрд. лв., осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. В допълнение работим съвместно по друг мега проект с Гърция. В рамките на няколко месеца сключихме меморандуми с Македония, Гърция и Сърбия за изграждане на железопътни инфраструктури по съответните коридори”, коментира Велик Занчев, зам.-министър на транспорта.

Според екоминистъра Нено Димов, който не успя да присъства на форума, но изпрати своя реч, основен инструмент за финансиране на ВиК сектора е Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 (ОПОС) като 2,3 млрд. лв. от общата сума са насочени за сектор води. Вече са обявени 11 процедури за 881 млн. лв., като сключените договори до момента са на стойност 600 млн. лв. Средствата са насочени за изграждане и доразвививане на системите за мониторинг на водите. Предвидените инвестиции в инфраструктура за за близо 100 млн. лв. За опазване на водите са предвидени над 30 млн. лв., за управление на отпадъците – 40 млн. лв., а по програмата за минерални води се очаква да бъдат усвоени 2,8 млн лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес