Старт на програми за профилактика

На срещата адв. Хаджиянев обяви, че качествените здравни услуги са основна стратегия на общината

Среща на болнични шефове и общинари в Бургас

В малките населени места ще има медицинска грижа.  Ще помагат и младите лекари

Общински програми за профилактика с таргетни групи по различни възрасти и заболявания ще бъдат съставени в Бургас. Целта е превенцията на хроничните заболявания и повишаване на здравната култура. 
Това бе решено по време на среща- дискусия на Постоянната комисия по здравеопазване към Общински съвет – Бургас, съвместно с управителите на общинските лечебни заведения. Инициативата на председателя на комисията д-р Лидия Стефанова, има за цел да изгради модел на работа, базиран на тясно сътрудничество и активен диалог. 
На срещата присъства и председателят на местните депутати- Михаил Хаджиянев.
Като основна посока на общата работа в краткосрочен план, д-р Лидия Стефанова очерта и достъпа до медицинска грижа в малките и отдалечени населени места. Общинските лечебни заведения, съвместно с Комисията по здравеопазване и Сдружението на младите лекари в Бургас ще работят за осигуряване на специалисти от различни направления на принципа „лекарят при пациента“. 
Това ще завърши в цялост усилията за подсигуряване на медицинска грижа след като Общински съвет прие програмата за подобряване на условията в здравните служби в селата в община Бургас, предложена от кмета Димитър Николов.
Ръководителите на лечебните заведения отчетоха положителните резултати от усилията на Община Бургас и Общински съвет за подобряване на медицинския сграден фонд и осигуряването на нова апаратура. 
Д- р Евелина Трошанова, управител на единствената в града белодробна болница обяви, че благодарение на Общината проектът за нова сграда е в ход.  Решен е и проблемът с изхранването на туберколозно болните, след като Общински съвет – Бургас гласува средства за тази дейност. 
Управителят на МЦ „Вяра и надежда“ към Комплексния онкологичен център (КОЦ) д- р Николай Киселков, подчерта, че в него са привлечени водещи специалисти –онколози, хирург, гастроентеролог, лъчетерапевт, гинеколог, а най-добрата новина е, че медицинският център разполага и със изключително модерна апаратура, предоставена от Община Бургас чрез дарение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони