Старши комисар Антон Златанов - Дипломатът с пагони

“Нека пазим обществения ред, спокойствието и демокрацията. Призоваваме гражданите да не се поддават на провокации на протеста. Благодарим на всички, които не се поддават на провокации и протестират мирно. Полицаите сме там, за да помогнем”. Последната седмица всеки ден чуваме този призив. Най-често го отправя зам.-шефът на СДВР Антон Златанов, който заедно с колегите си е на първа линия в охраната на протестите.

Във вторник вечерта старши комисар Антон Златанов и подчинените му успяха за минути да овладеят ситуацията пред сградата на парламента, която едва не окървави протестите. Въпреки обстрела с бомбички, бутилки, камъни, пликове с червена боя и всякакви други предмети, униформените успяха да овладеят ситуацията само за няколко минути. Пострадалите полицаи са двама. “За по-малко от пет минути Златанов успя да организира полицаите да заемат нови позиции. Веднага се свърза с част от организаторите на протеста и с изключително спокоен и дружелюбен тон намери общи думи, както с протестиращи, така и с т. нар. ултраси. Без да използва банкетни призиви, успя за много кратко време да овладее напрежението”, разказаха участници в протеста.

44-годишният Златанов влиза в редиците на МВР през 1997 г. Започва като редови служител в отдел “Охранителна полиция”. Последователно е старши полицай, инспектор и полицейски инспектор в отдел “Охранителна полиция”. След това е началник на група в отдел “Специализирани полицейски сили”. По-късно е началник на група “Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия” или по-просто казано - бори се с футболното хулиганство. В отделни периоди е началник на сектор “Масови мероприятия” и заместник-началник на отдел “Охранителна полиция”. От 13 май 2015 г. е назначен за заместник-директор на СДВР. През 2000 г. завършва висше образование в УНСС, а през 2002 г. - магистратура по “Международни икономически отношения” в Стопанската академия в Свищов. Златанов е преминал и редица курсове на обучение - в Европейски полицейски колеж, както и в полицейски академии и училища в Холандия, Германия, Португалия, Чехия, Полша и Испания.

През февруари 2016 г. му е присъдена научна и образователна степен “Доктор”, след като защитава дисертационен труд по Докторска програма “Организация и управление извън сферата на материалното производство, професионално направление 9.1. “Национална сигурност”. Защитата беше проведена в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, тогавашния главен секретар на МВР Георги Костов и редица други ръководители във вътрешното министерство.

До преди години той бе познат предимно на хората от футболните агитки в София. Не веднъж и два пъти е влизал в сблъсъци с крайнонастроените сред феновете, но пък и не малка част от тях изпитваха уважение към него. В малкото си изяви пред медии той е казвал: “Ултрасите имат собствено мислене, собствена субкултура. Това е световен феномен. Те разсъждават по съвсем различен начин. Дори и да ни се струва, че това не е правилно, за тях това е правилно.” Тогава е споделял, че едни от най-трудните му моменти са, когато има ранени служители на МВР по време на футболни сблъсъци. Такъв е и случаят от април 2018 г., когато по време на дербито между Левски и ЦСКА пострада полицайка, улучена от бомбичка. Извършителят трябваше да бъде открит сред 4000 привърженици в един от секторите. С помощта и на фенове нападателят бързо бе заловен.
Въпреки че напоследък е сменил униформата с костюм, заради поста си на зам.-шеф на СДВР, все още обича да я облича. В повечето случаи заради работата си, както в последните дни покрай протестите.

Златанов е и едно от основните действащи лица, които организираха охраната по време на посещението на папа Франциск през май миналата година. На първа линия бе и при осигуряването на реда и спокойствието по време на европредседателството ни през 2018 г. Той е и човекът, който въведе светлоотразителните жилетки “Антиконфликт полиция”.

“Горд съм, че съм част от полицията. И съм щастлив, че благодарение на това имам възможността да познавам и да работя с толкова много изключително качествени и стойностни хора. Хора, с които може да влезеш спокойно в битка или пък с удоволствие да се веселиш”, написа той преди две години на професионалния празник на МВР, когато получи поредната си награда. Иначе любимата му мъдрост е: “Не върви след никого. Върви само след себе си.”

Поздравявам го за мъжкия му характер! 

Аз не го познавам лично, но отстрани наблюдавах много професионални действия. Това е действително човек, който е на мястото си. С него можеше да се води диалог, той не всяваше напрежение нито в собствените си хора, нито пък предизвикваше в острещната страна негативни реакции. Това са важни качества за един ръководител. Иска ми се да го поздравя за професионалното поведение и за мъжкия му характер! 

Емил Христов, зам.-председтел на НС

Абсолютно адекватен човек

Запознахме се с него във вторник вечерта. Абсолютно адекватен човек. Опитваме се да си помагаме, защото от шест дни гледаме как се опитват да провокират нещата едни 2-3 групи. Работим в максимален синхрон, защото всички сме наясно, че хората трябва да са живи и здрави. Протестът е протест, когато е демократичен.

Арман Бабикян, един от организаторите на протеста

Офицер на място

Много отговорно момче. Добър професионалист, правеше добро впечатление. Отговорен, дисциплиниран. Офицер който си е на мястото, подготвен. Сега отново се справя добре.

Валентин Радев, бивш вътрешен министър

Винаги е на първа линия и поема ударите

Не съм работил пряко с него. Но имам добро мнение. Имам ярък спомен от случая с т. нар. “клекшоп”, когато застана съвсем сериозно срещу Волен Сидеров и успя да защити достойството на българския полицай. Показа, че не трябва да се пази столчето, а достойнството. Последните дни показа, че винаги е на първа линия, винаги е пред колегите си и се опитва да поеме ударите върху себе си.

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър

Любител на екстремните спортове

Антон Златанов обича да разпуска от тежкото си ежедневие в МВР със спортуване. Известен е като любител на екстремните спортове. Запален скиор е и често през зимата се спуска нощно време по пистите. Не са му чужди и скоковете с парашут. Обича и пустите плажове по родното Черноморие - без шезлонги и чадъри. А в ютуб все още може да се гледа клипче на словесния му сблъсък преди няколко години с Волен Сидеров пред т. нар. “клекшоп” в центъра на София.

Коментари

Задължително поле