Старши комисар Радослав Сотиров - Топграничар поема руля

В петък, на 4 октомври, Бургас осъмна с нов директор на полицията. Старши комисар Радослав Сотиров смени на поста Калоян Калоянов, който 4 години бе на кормилото на една от най-трудните и динамични областни дирекции в държавата. Назначението дойде непредизвестено и предизвика огромен интерес.

Кой е Радослав Сотиров? Първото, което се набива на очи е неговата възраст- млад, на 45 години, но с богат професионален опит зад гърба си. Като него, в морския град досега е имало няколко приходящи директори- Георги Костов, Павлин Димитров и Красимир Петров. Всички те са се сработвали отлично със състава и бързо са печелили уважението, симпатиите и дори приятелството на бургаските граждани. Нещо повече- и тримата с тъга се разделиха с града край морето, за да поемат нови задължения и служби, но и до ден днешен пазят прекрасни спомени за пребиваването си в Бургас.

В петъчния ден, в Бургас се изля порой, след това светна слънце и във ведрината на деня, полицаите видяха добра поличба- на новия директор, пък и на тях с него, ще им върви по вода. Те споделиха и още нещо. По време на представянето си в петък, той ги спечелил с думите, че ще даде всичко от себе си, за да върви работата в дирекцията както трябва и че всеки един от личния състав може да разчита на него и да го търси по всяко време, ако има проблем. Млад е, това е прекрасно, защото нашата дирекция е много тежка и през сезона населението в курортите и Бургас набъбва двойно заради туристите, работи се ден и нощ. Само Слънчев бряг през лятото става един петстотинхиляден град, казват старите кримки.

Радослав Сотиров бе представен пред ръководството на крайморската дирекция от главния секретар на МВР - главен комисар Ивайло Иванов. Между другото, двамата са служили заедно в Гранична полиция. Дефакто Ивайло Иванов праща в Бургас най-доверения си човек в системата, коментираха мнозина. Двамата със Сотиров са работили дълго време заедно, първо в СДВР, а последно Сотиров му е бил заместник в РДГПУ-Драгоман, сочен е за изключителен професионалист.

Досегашният директор на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов е преназначен на друга длъжност в системата на МВР. Старши комисар Калоянов благодари за усилията, положените до момента от служителите на ОДМВР - Бургас, като изрази надеждата си, че постигнатите резултати в една от най-тежките и динамично променящи се областни дирекции, ще бъдат надградени с нови идеи и подход. 

Старши комисар Сотиров е работил на различни позиции в системата на МВР. През 2015 година е назначен за директор на Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово. Тогавашният МВР министър Румяна Бъчварова изтъква, че МВР залага на неговите професионални качества и способност за овладяване на ситуацията в района. 

Новият директор на Гранична полиция в Елхово Радослав Сотиров има професионални качества, са думите на министър Бъчварова: В случая сме заложили на професионалните качества. Отдавна анализираме ситуацията в Елхово. Има безброй проверки. Мисля, че решението, което сме взели в момента, ще овладее общата ситуация, казва тя тогава. Преди това Радослав Сотиров подава оставка като заместник-шеф на СДВР, когато униформени превишават правата си при описа на имуществото в ТВ-7. 

Като ръководител на граничарите Сотиров има блестящи качества и се справя перфектно, твърдят негови колеги. Освен честен и смел, те казват, че той създава перфектна организация при всеки възникнал проблем, така че той да бъде решен. Не на последно място, подчинените му посочват и неговото отношение към хората- на доверие и уважение.

Между другото, един от топграничарите посрещнали в Елхово българския и британския премиер Бойко Борисов и Дейвид Камерън, през декември 2015 година, бе старши комисар Сотиров. Премиерите посетиха граничната полицейска дирекция в Елхово. Тук двамата се запознаха със Системата за видеонаблюдение и охрана на българско-турската граница. Непосредствено преди посещението си в Регионалната дирекция в Елхово, двамата направиха обход на част от оградното съоръжение на българско-турската граница в района на ГКПП-Лесово.

Сега топграничарят се качва уверено на кораба на ОД на МВР в Бургас. При представянето си Сотиров е заявил, че е наясно, че Бургаската дирекция е динамична и трудна. След като е вече на руля, колегите му очакват уверено да води напред “кораба” на дирекцията, както го е правил винаги досега. 

Прям и смел, като човек, който не се страхува да прави промени за по-добро и има богат опит зад гърба си, почеркът му съвсем скоро ще се усети- така коментират в момента полицаите новия си началник старши комисар Радослав Сотиров. Очакванията към него са огромни, но пък както се говори- за него няма нерешим проблем.

Работи в системата на МВР от 1995-а

Старши комисар Радослав Сотиров е роден на 2 март 1975 год. Завършил е специалност “Право” в Югозападния университет “Неофит Рилски” - Благоевград, а на работа в системата на МВР е от 1995 година, като последователно е преминал през различни длъжности в Районно управление-Перник, зам.-директор на РДГП - Смолян, зам.-директор на СДВР, директор на РДГП Елхово и директор на РДГП Драгоман.

За него

Целта ще е да се надгради постигнатото

Основната цел на Радослав Сотиров ще е да надгради всичко, което е направено в момента в Бургас. Резултатите на ОД МВР Бургас са добри, но могат да бъдат още по- високи. 

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР, при представянето на Радослав Сотиров пред състава на ОД на МВР в Бургас

Подготвен, честен, решителен

Старши комисар Радослав Сотиров е подготвен, честен, решителен. Ще се справи, пожелавам му успех, а и колективът на Бургаската дирекция е един от най-професионално подготвените, което е добре за обществото и сигурността.

Георги Костов, директор на Агенция “Митници”

Убеден съм, че ще работим отлично

Не го познавам лично, но все пак имам представа за професионалната му кариера. Абсолютно съм убеден, че ще работим отлично и ще надградим досегашните добри отношения между прокуратурата и МВР. 

Любомир Петров, ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас

Заложихме на професионалните качества

Новият директор на Гранична полиция в Елхово Радослав Сотиров има професионални качества. В случая сме заложили на професионалните качества.

Mинистър Румяна Бъчварова през 2015 г.

Коментари

Задължително поле