Статуята на София е алегория, но трябват знания, за да я разгадаеш

Георги Чапкънов ще дава автографи на 20 ноември от 17 до 19 ч . в Музей-галерия „Анел“.

Той е не само знаково име за българската скулптура, той е въплъщение на символиката на София. Опитаха се да го очернят, но нищо не може да помрачи ореола на ваятеля Георги Чапкънов – името му вече е вписано със златни букви в културната история на България.

В своята юбилейна година Георги Чапкънов беше почетен с изложбата „Чапкънов. Алхимикът“ в Национална галерия. Столичната публика обаче е жадна за още арт събития, свързани с този скромен, на железен като характер новатор в изкуството.

Затова колекционерът Ангел Симеонов предостави изисканата зала на Музей-галерия „Анел“ за една селекция под надслов „Пластика и графика“, в която изтъкнатият маестро и бохем да се срещне със своите почитатели и приятели. Кураторът на изложбата Иво Милев сподели на вернисажа: „Георги Чапкънов е един от класиците на българската скулптура. Трудно е да се определи къде приносът му е по-голям – дали в публичното изкуство с многобройните негови произведения в градска среда у нас и в чужбина, или в кавалетната пластика – жанр, в който той започва да работи още през 70-те години. Настоящата експозиция включва 40 пластики и 40 графики и рисунки. Селекцията е от най-ранните творби на автора, изпълнени в шамот, и буквално последните му работи в бронз. Специално за изложбата са създадени серия от авторски литографии, включени са оригинални скици и рисунки към скулптурните му творби“.

Сред гостите на вернисажа бяха близо 100 колекционери, бизнесмени, бивши и настоящи министри.

Георги Чапкънов беше така любезен отговори на няколко въпроса, зададени от „Труд нюз“:

- Радвате ли се, че творбите Ви оживяват днес сред хармонията на „Анел“ – в компанията на други класици на родното изкуство? 

- Надявам се да съм донесъл радост на хората с тази поредна изложба. Какво ме вдъхновява ли? Всичко наоколо ме кара да работя, дори ужасните неща в съвремието. Никой вече не се съмнява, че ние живеем в най-бедната, най-болната, най-тъжната, най-безперспективната и дори най-скапаната държава... Но това още повече ме кара да търся изящното, да извая красивото, което е във виденията ми.

- Вашите творби са тържество на духа... Но как отговаряте на хейтърите, които месеци наред изливат омразата си срещу Статуята на София?

- Всички писания са дивотии. Т. нар. „духовни лица“ говорят глупости – че била езическа, че била грозна, че зърната й се виждали. Поповете не могат да вкарат една душица в храма, а пък – видите ли? –   аз съм им крив. Творбата ми е алегория, в която се преплитат символите на славата и мъдростта; лавровият венец е триумфален, а не погребален, совата не е символ на смъртта, а на познанието... Няма да отговарям на нападките, лъжите и глупавите подмятания. Кой както иска да гледа статуята на София и да я тълкува. Времето ще каже един ден дали съм бил прав.

- Има ли интересни факти около създаването ѝ?

- Да, Станислав Константинов – голям архитект и мой приятел – предложи статуята да не бъде поставена на отрязана пирамида, както е масовата практика, а да бъде на 12-метров призматичен стоманобетонен пилон. Първоначално бях против, но добре че го послушах, защото сега статуята лети в пространството и времето...

- Имате ли любима творба сред изложените в галерията?

- Всичко, което съм създал, го обичам безкрайно. А в сърцето и душата ми е Добруджа, когато затворя очи виждам родното си село Вълчи дол...

- Кои творци цените, кои са били в приятелския Ви кръг?

- Аз не допускам всеки до себе си. Но Радой Ралин – българският Езоп – беше сред най-верните и разбиращи моето изкуство приятели. В експозицията тук е неговата глава. Няма да се роди друг сатирик като Радой. Той успя да превърне фолклорни фрази в библия на  сатирата – „Люти чушки“. Сред най-близките ми приятели винаги са били Иван Славов, Валентин Старчев и Емил Стойчев. Ето ги тук и сега. А в миналото незаменим приятел ми беше Шаро (Атанас Яранов) – той беше велик. 

- Каква е оценката Ви за културната политика? Обръщат ли внимание управляващите на изкуството, на творците?

- Но това е смешно... Те имат само една тема и една цел: избори, избори и пак избори.

Столичната публика ще има възможност да разгледа уникалните творби на Георги Чапкънов до 10 декември 2023 г. в Музей-галерия „Анел“ всеки ден от 10 до 19 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура