Стефан Данаилов: И мисля си, че не умирам

България потъна в скръб от загубата на любимия актьор, прощаваме се с него на 2 декември

Обичан от публиката, обожаван от студентите си и много уважаван дори и от политическите си врагове

“Без болка, без мъки, без сълзи, раздялата не носи свобода. И мисля си, че не умирам”, изпя Стефан Данаилов в незабравимата песен “Без сълзи” по текст на Любомир Левчев. Раздялата с любимия на поколения българи актьор обаче дойде днес.

Ламбо ни напусна на 76 години след дълго боледуване. Повече от месец той беше в интензивното отделение на Военномедицинска академия, където на два пъти бе поставен в медикаментозна кома и на командно дишане заради събрала се вода в белите му дробове.

Въпреки усилията на лекарите и надеждата на милионите му почитатели, че всенародният любимец ще преодолее и това тежко премеждие, Ламбо си е отишъл 15 минути след полунощ в нощта срещу сряда, съобщиха от ВМА.

Новината дойде рано сутринта и заля медиите и социалните мрежи със съболезнования. В началото на днешното заседание на Парламента и Министерски съвет депутатите и министрите почетоха с минута мълчание паметта на актьора.

Последните месеци бяха тежки за Данаилов. През лятото той се подложи на операция на тазобедрената става след падане, а на 9 октомври беше приет във ВМА заради белодробните си проблеми. През 2018 г. той разкри, че страда от Паркинсон, а 4 години по-рано пребори тежко онкологично заболяване.

Данаилов е любимец на няколко поколения и една от най-истинските звезди в българското кино. Той има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, шест пъти избиран за народен представител, министър на културата в правителството на Сергей Станишев.

Обичан от публиката си, обожаван от студентите си и много уважаван дори и от политическите си врагове, Ламбо не веднъж е казвал, че не смята себе си за политик.

“При мен везните винаги са клонели към изкуството. Това е нещото, което мога да върша. Винаги съм смятал, че властта е голям порок”, споделя Мастера и обяснява, че като депутат никой не му е ръкопляскал така, както след спектакъл.

Той остава запленен от сцената до последно. Въпреки сериозните си здравословни проблеми и след 15-годишно отсъствие, миналия сезон се завърна в Народния театър със спектакъла “Актрисата”, който успя да изиграе няколко пъти, а аплодисмените не спираха невиждано дълго след края. Преди няколко седмици на кино екраните тръгна и филмът на Ники Илиев “Завръщане”, в който се оказа последната роля на Мастера.

Вероятно не е случайно, че първият филм, в който се снима е “Следите остават”. Във важни моменти той винаги е споделял една мисъл - че културата е това, което остава, когато всичко друго отдавна е вече забравено. И с целия си живот той доказа, че следите наистина остават.

Ламбо бе от изключително редкия еволюционен вид “вечнозелен чаровник”. Още с една от най-ранните си появи на голям екран преди повече от половин век в “Инспекторът и нощта” Данаилов заковава вниманието на зрителската аудитория (особено на нежната част от нея). Тогава той е все още е новобранец в казармата, а впоследствие отново с шмайзер в ръка, той проправя километър по километър пътека, която постепенно се ширва в път - радостен и прав, към сърцата на публиката.

По пътя на Ламбо обаче не всичко е цветя и рози. В зората на демокрацията тълпата от “кумир” го низвергва до “червен боклук”. Данаилов дълго време е бил партиен секретар на Народния театър. Затова след промените, мнозина от приятелите на актьора се отдръпват от него. Данаилов изпада в депресия - не го канят за нови роли, самият той няма и желание за игра, дори решава да подаде оставката си от трупата на Народния.

“Мислех как ще е по-добре да скъсам с тази професия, за да запазя достойнството си. Дори си бях написал молбата и изведнъж, най-неочаквано, музата пак ме осени и сложи край на вътрешната дискусия”, разказва Данаилов.

Той е спечелил редица награди през годините на забележителната си кариера. Още на 33 е “Заслужил артист”, а осем години по-късно и “Народен”. Кавалер на най-голямата награда за принос в българската култура орден “Стара планина” и на сребърната огърлица “Паисий Хилендарски”.

В заключение нека цитираме думите на Мастера: “Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам. Можех да се проваля, а можеше и да съм нещо повече. С ръка на сърцето признавам, че за нищо случило се в живота ми не съжалявам...”. Поклон пред светлата му памет!

Прощаваме се с него на 2 декември от 11 часа във фоайето на Народния театър “Иван Вазов”.

 

Ролите на Мастъра

Кариера за историята

Покори кино, телевизия и театър

Стефан Данаилов изгради една от най-внушителните артистични кариери в историята на България. Ролите на Мастъра го превърнаха в жива легенда и титаничен актьорски авторитет, покорил кино, телевизия и театър. Той има над 150 участия в някои от най-знаменитите и успешни български филми, сериали и постановки, както и множество чуждестранни продукции, сред които легендарната мафиотска поредица “Октопод”.

Стефан Данаилов прави своя филмов дебют на 13-годишна възраст през 1956-а в “Следите остават” на Петър Б. Василев. В този класически детски приключенски филм той играе Веско и още тогава дава заявка за бъдещата си екранна доминация.

През 1963-а има по-малка роля в първия български филм ноар “Инспекторът и нощта” на Рангел Вълчанов.

Три години по-късно Стефан Данаилов играе главна роля в “Понеделник сутрин”, който е забранен от комунистическия режим и има своята официална премиера чак през 1988-а.

Сериалът “На всеки километър” превръща Стефан Данаилов в огромна звезда в края на 60-те години на миналия век. Започва голямата национална мания по майор Деянов. Мъжете искат да приличат на него, а жените - да бъдат с него. Комбинацията от шпионска фабула и екшън естетика предлага превъзходна платформа за естествената екранна харизма на Данаилов. Той доминира кадрите и контролира ситуацията като звезда от Златната епоха на Холивуд.

Данаилов култивира своя алфа-мъжкарски чар в “Черните ангели” (1970) и се утвърждава като авторитетен избор за образи на държавници в историческата драма “Князът” (1970).

През 1971-а Стефан Данаилов се завръща във втората поредица “На всеки километър”, а през 1974-а прави една от най-големите си роли в класиката на Никола Корабов “Иван Кондарев”.

Невероятно успешното за Данаилов десетилетие на 70-те завършва с култовата трагикомедия “От нищо нещо”, а началото на 80-те му носи една от най-легендарните роли - чаровният автоинструктор Яким Донев в комедийния шедьовър на българското кино “Дами канят”. Тук Данаилов циментира репутацията си на материализиран мокър сън за дамите и демонстрира чувството си за хумор. “Дами канят” влиза в съкровищницата на българското кино и с прочутите си лафове. Реплики като:

“Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?”, „ -На доктор всичко се показва, а на съпруг нищо не се казва. -И на инструктор не се отказва”, “Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека” остават трайно в градския фолклор.

Данаилов е достолепен и внушителен в “Търновската царица” (1980), “24 часа дъжд” (1982) и “Борис I” (1985) и продължава да развива изключително успешна кариера пред камерата и на сцената.

През 90-те той става една от първите български звезди, които пробиват на Запад. Ламбо играе в американските филми “Берлинската конспирация” и “Криза в Кремъл”, а през 1994-а влиза в историята с роля в мафиотската телевизионна класика “Октопод”. Образът на дон Надзерано “Нуцо” Марчиано го прави разпознаваем за италианската публика и той продължава да се снима в международни продукции до края на века. Прави силна роля и в българския филм “След края на света” (1998).

Стефан Данаилов е важна част от най-новата история на възход на българските сериали с ключови изяви в “Стъклен дом”, “Столичани в повече” и “Фамилията”.

 

Беше голям мъж

Стефан Данаилов беше мой добър приятел, голям актьор и човек! Смъртта му е голяма загуба за българите. Сбогом! Беше голям мъж!

Премиерът Бойко Борисов

 

Не отстъпи нито веднъж от достойнството си

Едва ли можем да си представим българското кино и театър без неговия талант и обаяние. Стефан Данаилов беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта

Президентът Румен Радев

 

Щастливци сме, че се докоснахме до него

Ние, поколенията българи, които имахме честта да живеем в едно време с великия Ламбо, сме щастливци. Дано всички, които се докоснахме до силния човек Стефан Данаилов, да сме успели да почерпим поне частица от неговата вяра, енергия, жажда за живот и за справедливост, смелост, непримиримост. Дано сме се научили да не се предаваме, да не се страхуваме да казваме със силен глас истините, в които вярваме.

Вицепрезидентът Илияна Йотова

 

Благодарим за отношението му към Църквата

Стефан Данаилов остава в паметта ни като човек, който в битността си на министър на културата с лекота, желание и обич се трудеше за развитието на културата във всичките й сфери. Напусна ни актьорът пресъздал изключително добре образа на св. Цар Борис I в едноименния филм. Благодарни сме за доброто му отношение към светата Църква и за всички добри инициативи свързани с връщането, реставрирането и съхранението на православните ни храмове и манастири.

Българският Патриарх Неофит

 

Отива си една епоха

Със Стефан Данаилов си отива една епоха! Скърбя дълбоко за един голям талант, за един голям актьор и скъп мой приятел. Неговият въздух ще ми липсва много, но духом винаги ще сме заедно. Сбогом, Стефане!

Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в НС

 

Сбогом, Мастъре!

Осиротяха цветовете и зимата е някак си безкрайна... Сбогом, Мастъре!

Министърът на културата Боил Банов

 

Учител за сцената и живота

Поклон пред паметта на Стефан Данаилов - обичан актьор, мъж с характер, който държеше на думата си, учител за сцената и за живота. Светъл да е пътят му!

Кметът на София Йорданка Фандъкова

 

Вселена от талант

България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. БСП загубихме една от най-авторитетните си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш. Почивай в мир.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

 

Изгради завладяващи образи на сцената и екрана

Напусна ни нашият скъп приятел и колега, големият актьор и човек Стефан Данаилов. Ще го запомним с неговото обаяние, талант и артистичност. Той изгради завладяващи образи както на сцената, така и в знакови за филмовата история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на целия народ. Съприкосновението с неговия талант беше истински празник.

Председателят на парламента Цвета Караянчева

 

Не подбираше хората

Животът на Стефан Данаилов е пример. Дано той бъде дълбоко съзнат от всички. Стефан не подбираше дали си артист, богаташ, син или червен. Той разбираше хуманността и искаше всички хора да бъдат единни. Спомените с него са страшно много. Не мога да забравя как той се погрижи за колеги, които бяха категорично срещу него. Най-добре е да си помълчим.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин

 

Благодаря ти

Ламбо, светлина по пътя! От теб ще помним, че да си Голям не е толкова тежка задача, ако го правиш със сърце! А то винаги бие отляво! Благодаря ти!”

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев

 

Велик актьор, богата душа

Велик актьор, богата душа. Дано всички сме взели по нещо от теб. Почивай в мир, Чичо!

Лидерът на АБВ Румен Петков

Коментари

Задължително поле