Стефан Янев: Няма напрежение между мен и премиера

"Погрешна интерпретация и в медиите е да се прокарва постановката, че някой ни казва какво да правим. Няма напрежение". Това заяви военният министър Стефан Янев пред журналисти след церемонията по освещаване на бойните знамена на Богоявление по повод противоречивото му изказване за НАТО от преди две седмици. 

Той бе разкритикуван от премиера Кирил Петков за пост във фейсбук от 21 декември срещу евентуално дислоциране на допълнителни сили на Алианса у нас. "Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България", написа тогава военният министър.

Изказването му беше цитирано във фейсбук от руското посолство у нас, а от ДБ му поискаха обяснение в парламента.

"България е член на НАТО, България е НАТО, НАТО е България. Решенията, които взема НАТО са решения, в които България участва равноправно", заяви днес Янев.

По думите му изобщо не се налага коментар по въпроса ще бъдат ли разполагани сили на Алианса у нас, тъй като няма нито поставено такова искане, нито има решение на българското правителство.

"Обстановката е такава, че не се налага коментар на тази тема и не е необходимо какво би могло да бъде и какво не би могло да бъде", каза Янев и ддопълни: "Каквото казвам аз, го каза и премиерът, но с различни думи".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България