Стефка Стоева - Организаторката на изборите

“Не се поддавам на натиск”. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева пред журналисти в деня, в който по волята на народните представители оглави организацията на изборите у нас. Тя добави, че ще положи всички усилия в комисията да има нормална работна атмосфера и гласът на всеки български избирател да бъде отразен честно и вярно. Предстои да видим дали тези усилия ще дадат видим резултат.

Номинацията й за шеф на новия състав на ЦИК дойде от ГЕРБ.

Стоева е дългогодишен юрист, в колегията е известна главно като съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала в този съд, тя е била негов зам.-ръководител, а преди това в годините от 1998 -а и 1994 - а е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес.

Родена е на 14 февруари 1953 г. във Велико Търново. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски” през 1975 г. Има следдипломна специализация по Граждански процес (1984-1987). В кариерата стартира като стажант адвокат (1976-1977), после е младши съдия в Софийския градски съд (1978-1980). Помнят я и като районен съдия и председател на Районния съд в Костинброд (1981-1986), като съдия в Софийския окръжен съд (1986-1993), във Върховния касационен съд (1993-1996) и във Върховния административен съд (1996-1998). Като опитен магистрат тя става член на Съвета по законодателство към 40-то Народно събрание (2008-2009), а после е избрана от Общото събрание на съдиите за съдия в Конституционния съд. Името й нашумя, когато се нареди сред 6-те конституционни съдии, които решиха, че Делян Пеевски може да се върне като депутат от ДПС в парламента, след като подаде под обществен натиск оставката си като шеф на ДАНС.

Стефка Стоева седна на горещия стол в ЦИК с уговорката, че й предстои много работа.

Като съдия тя е опознала грешките в изборния процес, решавала е дела, свързани с манипулации във вота, коментираха колегите й. Никой досега не се е усъмнил в нейната компетентност. А що се отнася за нейната безпристрастност - тепърва ще се трупат доказателства.

Стоева определи като своя първа задача в ЦИК “изследването на практиката - както тази на комисията, така и на съдебната, свързана с престъпленията против изборните права на гражданите”.

“Ценният опит трябва да се използва и да се надгражда”, каза новата шефка на ЦИК, давайки на наблюдателите да разберат, че няма намерение да се оправдава със стари и чужди грехове. Нейното изявление, че “дълбоко вярва в обучението, което е начин грешките да се избегнат”, показа, че според нея нечестните избори, където и когато да са се случвали, се дължат на незнанието и неопитността на изборната администрация, а не на политическа поръчка отвисоко във властта.

Скоро след като беше избрана, Стоева беше изправена пред политически изпитания, каквито едва ли е трябвало да преодолява в качеството си на магистрат.

Властта и опозицията внесоха редица жалби в поверената й институция. “БСП за България” внесе жалба за използването на държавен ресурс в предизборната кампания. Поводът: публичните изяви на премиера Борисов, който оглавява Председателски предизборен щаб на ГЕРБ и партиите, подкрепили евролистата им за изборите за Европейски парламент на 26 май 2019 г. Левите настояват ЦИК да санкционира министър-председателят заради нарушението на правилата за финансиране на предизборната кампания и неправомерна агитация. Те искат от Стоева да издаде указания за стриктното спазване на Закона за радиото и телевизиято, тъй като в репортажите с премиера няма указание, че следва платен или безплатен агитационен репортаж. По закон за всяко нарушение на забраната за използване на бюджетни средства, автомобили и самолети в предизборната кампания се предвижда глоба от 3 000 до 15 000 лв. БСП внесе и друга жалба в комисията на Стоева - че Борисов, в разрез със закона, съвместява длъжностите на министър-председател и на шеф на предизборния щаб. Според чл. 19, ал.7, т.5 от Закона за администрацията министър-председателят не може да бъде ръководител на предизборен щаб. Ето защо БСП настоя ЦИК да глоби Борисов и той да излезе в отпуск за кампанията или да се оттегли от едната от двете длъжности. Стоева не даде коментар. Тя избра мълчанието и когато ГЕРБ отвърна на удара, внасяйки в избирателната комисия жалба “срещу участието на президента Радев в предизборната кампания на БСП, при положение, че той по конституция олицетворява единството на нацията.”

Тъй или инак, Стоева не оправда очакванията на журналистите да даде заради жалбите серия от интервюта. И ръководената от нея комисия не видя досега нито едно от нарушенията, посочени в тях.

Опитната юристка се държа незабележимо на “Дондуков”- 2, където президентът проведе с ЦИК 2 работни срещи. Тя изслуша невъзмутимо призива на Радев за такава организация на изборния процес, която да доведе до намаляване на броя на недействителните бюлетини, които “не само създават съмнения в произрачността му, но и реално подменят вота на българския избирател”. Не показа тревога и от статистиката, която гласи, че недействителните бюлетини в България са около 6%, докато в Европа са под 1%. Изрази позицията си по-скоро като обигран чиновник, отколкото като юрист:

“Независимо от напрежението в обществото в предизборния период, Комисията работи за организирането на честни избори. Но изборите не са дело на ЦИК - те са на цялото общество. Ние сме успокоени, че срещаме разбиране и съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата и Министерския съвет” - каза тя. От екипа й съобщават, че любимата й фраза била: “Хайде, работа ни чака”.

 

Обещание за машинно гласуване на 26 май

“Вече са приети всички методически указания за машинно гласуване - казва шефката на ЦИК - до 15 май ще се постави софтуерът на машините и преди изборите те ще се доставят в секционните комисии.”

ЦИК определи на случаен принцип 3-те хиляди секции, в които ще има машинно гласуване “Ще има и в най-големите, и в най-малките, и в най-отдалечените места”, обещава Стоева. Засега хората нямат много причини да не й вярват.

 

За нея

Проявила е изключителни професионални качества

Стефка Стоева близо 40 години работи като юрист и е проявила изключително високи професионални качества в съдебната система и по-специално във Върховния административен съд. Мандатът на Стоева в Конституционният съд изтече миналия ноември, тя се справи там много добре. Убеден съм, че и като председател на Централната избирателна комисия ще покаже добрите си качества. Тя ще бъде гарант за изборния процес.

Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на ГЕРБ

 

Не може достолепен юрист да прави компромиси

Притеснява ме това, че достолепен юрист с име, бил на високи позиции прави компромиси със закона. Имам предвид решенията по две жалба на БСП срещу действията на премиера, който е и шеф на предизборен щаб.

Законът за администрацията е категоричен, че министър-председател не може да е ръководител на предизборен щаб. В страницата на ГЕРБ обаче от 25 април стои съобщение, че Бойко Борисов е оглавил щаба на голямата коалиция.

Георги Свиленски, председател на предизборния щаб на БСП

 

Сред колегите си има безупречна репутация

Г-жа Стефка Стоева е юрист с високи професионални и нравствени качества. Сред колегите си се ползва с безупречна репутация. Притежава организационни способности, диалогичност и високо чувство за справедливост. Дългогодишният й стаж на административен ръководител обуславя познаването на проблемите в изборното законодателство и начините за тяхното разрешаване.

Правосъдният министър Данаил Кирилов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети