Стивън Тайлър - Сбогуване със сцената

След пет десетилетия на сцена, дойде краят на култовата рок група “Аеросмит”. Музикалните отмениха окончателно прощалното си световно турне заради проблеми с гласа на фронтмена Стивън Тайлър. Решението е взето от цялата група, след като е станало очевидно, че вокалистът, наричан “Демонът на писъците”, няма да може да възстанови гласа си. От американската банда, известна с хитовете “I Don”t Want to Miss a Thing”, “Dream On” и “Walk This Way”, посочват, че проблемът с гласните струни на Тайлър е толкова сериозен, че вече не е възможно никакво подобрение.

В съобщение в официалния си профил в Instagram от петък, група “Аеросмит” информира феновете и последователите си, че взема “сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение - като група от братя - да прекрати турнетата”.

В изявлението се обяснява, че фронтменът Стивън Тайлър, чийто “глас е музикален инструмент като никой друг”, все още се справя с последиците от травмата на гласните струни, която получи миналата година. “Той прекара месеци наред в неуморна работа, за да върне гласа си там, където беше преди травмата. Видяхме, че се бори, въпреки че има до себе си най-добрия медицински екип”, се казва в изявлението. “За съжаление е ясно, че пълното възстановяване от гласовата му травма не е възможно”.

“Аеросмит” обяви прощално турне през май 2023 г. Музикантите обаче успяха да изнесат само няколко концерта, след което обявиха, че отлагат останалите изяви. Причината бе, че Тайлър се нуждаеше от продължаващо лечение на гласните струни и ларинкса - състоянието му се оказало по-сериозно, отколкото първоначално се смятало. Прощалното турне трябваше да завърши през февруари 2025 година.

В изявлението си сега музикантите признават, че най-голямата чест, която им е била оказвана някога в живота, е музиката им да бъде част от живота на техните фенове.

“Беше 1970 г., когато се появи искрата на вдъхновението - “Аеросмит”. Благодарение на вас тя пламна и горя повече от пет десетилетия. Някои от вас са с нас от самото начало и всички вие сте причината да влезем в историята на рокендрола. Днес ви казваме нашето последно “Благодаря” - на вас - най-добрите фенове на планетата Земя. Пуснете си силно нашата музика. Сега и завинаги. Мечтайте. Вие сбъднахте мечтите ни”, пишат в заключение от рок групата.

“Аеросмит” е основана в Бостън през 1970 г. от вокалиста Стивън Тайлър, китариста Джо Пери, басиста Том Хамилтън и барабаниста Джоуи Крамър, към които по-късно се присъединява китаристът Брад Уитфорд. Групата записва 15 албума. “Аеросмит” имат четири награди “Грами”. Музикантите са включени в Залата на славата на рокендрола. Групата е и в списъка на списание Rolling Stone на най-великите музиканти на всички времена.

Последните две години бяха особено трудни за Стивън Тайлър, защото освен проблеми с гласа си, той се сдоби и с проблеми със закона, след като две жени го обвиниха в сексуално посегателство. През февруари обаче той беше оправдан и по последното дело. Случаят водеше началото си от 1975, когато моделът Жана Белино, тогава на 17 години, твърдеше, че Тайлър е “вкарал езика си в гърлото є, опипал е тялото, гърдите, задните є части и гениталиите є” в нюйоркска телефонна будка.

Белино твърди, че е понесла “огромно физическо и ментално страдание” и “жесток и перманентен емоционален дистрес” в резултат на инцидента. Тя придвижи делото напред през ноември, като част от нюйорския закон за предпазване на жертивте на престъпления, мотивирани от пола им - закон, който удължаваше давността на определени сексуални престъпления.

Стивън Тайлър е признат като един от най-добрите рок вокалисти на всички времена. Типично за рок звезда, той има бурен живот, изпълнен с успехи, падения, драма и разбира се, много жени. Той е роден на 26 март 1948 г. в Ню Йорк. Баща му е учител по музика. Стивън има руски и германски корени в рода си, както и далечна връзка с индианското племе чероки. Стивън е мултиинструменталист - свири на хармоника, мандолина, пиано и перкусии. Неминуемо присъства в класациите на топвокалите на всички времена. На 21-во място е в класацията VH1’s “Стоте най-секси артисти”. Признава, че е хвърлил около 5-6 милиона долара за дрога, но също твърди, че е престанал да взима наркотици преди повече от 25 години.

Стивън има четири деца - актрисата Лив Тайлър от кратката му връзка с модела Биби Бюъл, Миа от брака му със Сиринда Фокс, Челси и Тадж от брака му с Тереса Барос. Освен това е горд дядо на три внучета.

Вътрешни скандали тресат “Аеросмит”

През последните години Стивън Тайлър се раздели с втората си съпруга, посещаваше клиники за рехабилитация, претърпя операция на гърлото, разкри, че е болен от хепатит С, а враждата му с останалите членове на “Аеросмит” се превърна в публично достояние. Вътрешното напрежение изригва през 2009 г., когато Тайлър пада от сцената по време на концерт.

Разочаровани, останалите членове на групата заплашват да потърсят нов фронтмен. Тайлър наема отделен мениджърски екип и почти не общува с другите, обмисляйки плановете си за бъдещето си извън “Аеросмит”. На този етап противоречията обаче изглеждаха поизгладени и феновете им бяха щастливи заради прощалното им турне, което няма да може да се се състои.

 

Новината наистина ме просълзи 

“Аеросмит” не само за мен, но и за милиони рок фенове, представлява огромна част от живота ми. Новината за оттеглянето на Стив Тайлър и за непреодолимите му здравословни проблеми наистина ме просълзи, да бъда честен. Желая му сила в този труден момент, музиката му ще остане завинаги, защото наистина е специална.

Китаристът на Queen Брайън Мей

 

 

Благодарим му за невероятните спомени

С момчетата от групата трябваше да подгряване концертите от турнето на “Аеросмит” и това беше нещо много голямо и вълнуващо за нас. Ние винаги сме били техни фенове. Сега сме сме шокирани и натъжени от новината за оттеглянето на Стив Тайлър. Изпитваме единствено много любов и уважение към него. Благодарим му от сърце за всички невероятни спомени.

Крис Робинсън от група Black Crowes 

 

 

На концерт усетих, че е мой баща

Историята за срещата с моя баща е като от холивудски филм. Аз израснах с мисълта, че имам друг татко, но още като дете бях на концерт на “Аеросмит” - Миа Тайлър, втората дъщеря на Стивън, беше там и изглеждаше точно като мен. Сякаш гледах моя близначка. При срещата с истинския си баща почувствах много дълбока връзка и в началото не знаех защо, но го разбрах доста бързо. След този концерт попитах майка ми и тя ми призна. След това с баща ми изградихме семейни отношения..
Дъщеря му - актрисата Лив Тайлър

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети