Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

При взрив в метрото не бързайте да слизате, защото не се знае дали е прекъснато контактното напрежение на релсите. Ако се намирате в тунел, закрийте устата и носа си, легнете на пода и се придържайте към съветите на машинистите. Това съветват от Столичната община в своя план за противодействие с тероризма. Документът е предложение на кметът на София Йорданка Фандъкова и трябва да бъде гласуван в четвъртък от Столичния общински съвет. В него са заложени отговорности на кмета, степени на готовност за реагира при тероризъм, както и препоръки към гражданите, ако се окажат в центъра на атентат.

В плана се посочват като възможни места за атентати градския транспорт, учебни заведения, болници, храмове, търговски и спортни центрове. Летище „София“ и стената на яз. „Искър“ също са потенциални мишени. От общината са разработили и възможни сценарии за атаки. Например поставяне на бомби, използване на оръжия за масово унищожение, взривяване на превозно средство с цивилни граждани, завладяване на държавни сгради, предизвикване на аварии, вземане на заложници в сгради и транспортни средства, използване на превозни средства с цел убийства или нараняване и др.

При терористична атака в метрото от общината призовават също пътниците да се опитат да отворят вратите, но да не бързат да излизат, защото не се знае дали е прекъснато контактното напрежение от релсите, както и задължително да се придържат към инструкциите на машинистите. При превземане на самолет от „Московска“ 33 съветват хората да изпълняват указанията на терористите, но в никакъв случай да не ги гледат в очите. Те трябва да се скрият, а не да тичат, ако бъде открита стрелба.

Терористите често избират открити места за атентат, където се струпват много хора. Затова, ако попаднете на нападение на улицата оставете тълпата да води, но при удобен момент се откъснете от нея. В случай, че бъдете притиснати от много хора, градската управа съветва да си разширим ръцете в лактите, за да може да дишаме. Ако сме паднали на земята и не можем да се изправим на крака, трябва да свием колене към главата си и да прикрием с ръце главата и тила.

Бъдете внимателни в близост до хора, които са облечени неподходящо за сезона, съветват от кметството.
Следете внимателно мимиките на лицата им. Човек, който се готви да извърши атентат, обикновено изглежда съсредоточен с плътно стиснати устни. При взрив в градския транспорт закрийте носа и устата си с дреха и легнете на земята, за да не се задушите. Ако някой от терористите захвърли и оръжието си, не го вземайте, защото спецчастите могат да ви помислят за един от нападателите. Кметството е подготвило и указания при получаване на заплахи по телефона. „Запишете точното време и датата на обаждане, запомнете дали човека от друга страна на слушалката има акцент и не казвайте, че сте сами вкъщи“, се посочва в плана.

Задълженията за координиране на структурите при опасност от терористични актове и изпълнението на мерки за недопускането им са възложени на кмета на София. Действията ще се определят от назначена от кмета работна група, а при по-високи нива на опасност – съвместно с другите органи за сигурност. Степените на готовност за реагиране при терористична заплаха за зелена, жълта, оранжева и червена, последната всъщност вече не е готовност, а реагиране. Ако има заплаха на територията на Столичната община, МВР ще съобщи предприетите мерки от органите на реда и препоръките към гражданите как да действат в тази ситуация.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.