Столичният зоопарк е поставен под карантина заради птичи грип

Открит е птичи грип в две от птиците, унищожени при разкриването на нелегално транспортиране на животни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Незаконно внесените птици бяха настанени в столичния зоопарк, където има карантинен център. Заради болестта целия зоопарк е поставен под карантина.

След унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ нелегално животни и птици, Областната дирекция по безопасността на храните в София предостави за изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните екземпляри, уточняват от БАБХ.

Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни.

По Закона за ветеринарномедицинската дейност Зоопарк София е поставен под карантина.

В тази връзка изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността на храните разпореди възбрана за придвижване на птици от и към Зоологическа градина- София, както и забрана за достъп на външни лица до Зоологическа градина-София, до приключване мерките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България